sobota, 9 listopada 2013

Słoneczna sałatka dla 2

Pierś kurczaka na sałacie rzymskiej ze słodkim melonem


W takie szare dni jak dziś mam ochotę na odrobinę słońca. Dzisiejsza sałatka to wspomnienie wakacji w słodkiej Italii. Soczysty melon, chrupiąca sałata i aromatyczny kurczak. Już mi się buzia uśmiecha!


Dla 2 osób przygotuj:

1 małą podwójną pierś kurczaka
1/2 melona guadalupe (lub innego słodkiego melona)
2 małe główki sałaty rzymskiej (lub jedna duża)
parmezan (lub inny twardy ser np pecorino)
ząbek czosnku
2 duże łyżki oliwy z oliwek
duża szczypta soli i pieprzu

na dressing przygotuj:

3/4 szklanki oliwy z oliwek
2 duże łyżki octu balsamicznego
1 duża łyżka gęstego miodu, może być wielokwiatowy
szczypta pieprzu i soli

Kurczaka rozdziel na dwie piersi, oczyść z błonek, tłuszczu i chrząstek. Natrzyj oliwą, solą i pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Odstaw mięso na bok.
Obierz melona podziel na plasterki. Przygotuj płatki parmezanu. Sałatę umyj i dokładnie osusz i podrzyj w duże kawałki. Nastaw piekarnik na 220 stopni. Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową) do bardzo wysokiej temperatury, połóż na niej piersi kurczaka, smaż po 3 minuty z obu stron, powtórz zabieg jeszcze dwa razy i przełóż do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Następnie wyłóż kurczaka na deskę i daj mu odpocząć. W tym czasie przygotuj dressing. Zmieszaj oliwę, ocet i miód, dopraw solą i pieprzem. Sałatę wyłóż na talerz, na nią melona, kurczaka przekrój na pół i ułóż na szczycie. Całość polej dressingiem i oprósz parmezanem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna