Leczo z cukinią, pieczarkami i papryką
To pełne kolorów danie, w takie szare, zimne dni jak dziś, wspaniale rozgrzewa i poprawia humor. Nie wymaga żadnych wyszukanych produktów, smakuje wyśmienicie, a do tego przyrządzam je w niecałe pół godziny. Gorąco polecam!
Na 4 porcje przygotuj:
1 czerwoną paprykę
2 małe cukinie
2 małe cebule
1 pęto wiejskiej kiełbasy
dużą garść pieczarek
1 puszkę całych pomidorów
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
3 duże łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
mała łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
szczypta cukru
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
Pokrój cebulę w piórka, czosnek bardzo drobno, paprykę i cukinię w grubą kostkę, kiełbasę w centymetrowe półplasterki. Rozgrzej głęboką patelnie, wlej na nią oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę, czosnek, paprykę i kiełbasę, wymieszaj. Po 5 minutach dodaj pieczarki i cukinię, wymieszaj dodaj chilli, słodką paprykę, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Pomidory z puszki pokrój na mniejsze części, całą zawartość puszki wlej na patelnię. Do połowy puszki nalej wody, obmyj ścianki puszki z pozostałego soku z pomidorów i wlej na patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj wszystkie składniki i duś 10 minut.
Przed samym podaniem posyp leczo grubo pociętą natką pietruszki. Możesz podać je z ryżem lub świeżym pieczywem, Smacznego!
Robiłam na urodziny - wyszło pysznie, choć przesadziłam z chilli i musiałam zabielać śmietanką a i tak niektórzy narzekali.... ale zasadniczo mniam :)
OdpowiedzUsuń