Pieczony udziec jagnięcy w rozmarynie, tymianku i cytrynie
Dziś pierwsze urodziny mojej córci. Impreza na 16 dorosłych i 5 dzieci. Pełne szaleństwo! Przygotowałam dwa menu dla obu grup wiekowych. Sądząc po pustych talerzach wszyscy byli zadowoleni. Furorę wśród dorosłych zrobiła pieczeń. Kruchutki, aromatyczny udziec jagnięcy po prostu rozpływał się w ustach. Prezentuję przepis na doskonałą pieczeń na uroczyste przyjęcie. Jutro przepyszny obiadek dla dzieci.
Na porcję dla 6 osób przygotuj:
1 udziec jagnięcy z kością
3 gałązki rozmaryny
3 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
2 cytryny
1 duża łyżka soli
1 duża łyżka kolorowego pieprzu
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
Na sos borowikowy przygotuj:
dużą garść suszonych borowików
2 duże garści mrożonych (lub świeżych borowików)
1 garść startego parmezanu
1 szklankę śmietanki kremówki
1/4 szklanki białego wina
szczyptę gałki muszkatołowej
2 szczypty cząbru
1 szalotkę
2 duże łyżki oliwy oliwek
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz
Dzień wcześniej utrzyj ze sobą w moździerzu igły rozmarynu, listki tymianku, obrane ząbki czosnku, stratą skórkę z jednej cytryny, sok z jednej cytryny, 3 dużymi łyżkami oliwy z oliwek, pieprz i sól. Powstałą mieszanką natrzyj udziec jagnięcy. Włóż do miski, obłóż plasterkami z jednej cytryny, przykryj i wstaw do lodówki. Wyjmij mięso z lodówki 3 godziny przed podaniem. Rozgrzej patelnie, wlej 2 łyżki z oliwek, obsmaż udziec w koło, aby się zrumienił. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, razem z resztkami marynaty z miski i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w opcji góra-dół. Piecz 2,5 godziny, obracając pieczeń co 20 minut.
Gotową pieczeń wyłóż na półmisek, ozdób świeżym rozmarynem, tymiankiem i plastrami świeżej cytryny.
Gwarantuję, że efekt będzie bajeczny. Do pieczeni podałam wybór sosów, m.in. borowikowy.
Sos zacznij od posiekania na drobną kosteczkę szalotki i czosnku. Suszone borowiki zalej wrzątkiem, przykryj na 5 minut. Mrożone (lub świeże borowiki) pokrój na grube kawałki. Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oliwy, wrzuć szalotkę, czosnek i cząber. Wlej na patelnię wodę z suszonych grzybów, te potnij na kawałki, i również dodaj na patelnię. Dodaj wino, po 3 minutach kremówkę, gałkę muszkatołową, parmezan, sól i pieprz do smaku. Duś sos na średnim ogniu przez 5 minut. I gotowe. Smacznego!
Bardzo apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ;)
Pozdrawiam