sobota, 16 listopada 2013

Uroczyste śniadanie

Jajka w koszulkach na rukoli z sosem musztardowo miodowym


Dziś urodziny mojego męża, więc szykuję jego ulubione śniadanie. Jajka w koszulkach są uznawane za trudne do zrobienia, ja Wam udowodnię, że wcale tak nie jest. Trzeba mieć tylko świeże jajka, a reszta sama się zrobi. Sprawa jest warta zachodu, bo efekt jest rewelacyjny! Powodzenia!

 

Na dwie Porcje przygotuj:

4 jajka
2 garści rukoli
1 wiejskiego kabanosa
10 plasterków sera 
Gruyère (może być inny żółty, długo dojrzewający ser)

Na sos przygotuj:
1 dużą łyżkę musztardy francuskiej
1 małą łyżkę gęstego miodu

1 dużą łyżkę majonezu



Zagotuj wodę z dużą szczyptą soli w głębokiej patelni. Ważne, żeby naczynie nie było za wysokie, ponieważ jajka trzeba wlewać do wody z jak najniższej wysokości. Zmniejsz ogień, żeby woda delikatnie się gotowała (nie może bulgotać, bo jajka się rozlecą). Jajko wbij do małej miseczki, będzie łatwiej wlać je do wody. Następnie włóż dużą płaską łyżkę do wody i wlej na nią jajko z jak najniższej wysokości, możesz nawet włożyć miseczkę do wody. Powoli zsuń jajko do wody i zostaw je w spokoju. Z następnymi jajkami zrób to samo (nie dodawaj do wody octu, ani kwasu cytrynowego, bo to zmieni smak jajka).

 

Żeby jajka wyszły na miękko wystarczy im ok 1 minuty. Żeby sprawdzić czy nie jest przegotowane, podnieś jajko na łyżce cedzakowej, lekko nią poruszaj, jeśli żółtko się trzęsie jest dobrze, jeśli jest zwarte i okrąglutkie jak piłeczka to znaczy, że jest przegotowane. 
Gotowe jajko wyjmij z wody na łyżce cedzakowej i odsącz z wody podkładając pod spód ręcznik papierowy.


Odsączone jajka połóż na talerzu i odkrój nożem brzydkie strzępy białka. Rukolę umyj i osusz, kabanosa pokrój na plasterki. Na talerzach ułóż rukolę, posyp kabanosami i serem, na środku rukoli zrób kleks z sosu, na nim połóż jajka w koszulkach, skrop je resztą sosu. Ja podaję do tego tosty lub świeżą bagietkę. Śniadaniowa uczta gotowa. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna