wtorek, 19 listopada 2013

Słodka przekąska w środku tygodnia

Waniliowe muffiny z borówkami 


W środku tygodnia każdy zasługuje na trochę osłody. Muffiny są na tą okazję idealne, nie wymagają zbyt wiele wysiłku, a efekt jest wspaniały. Przekonajcie się sami, ja je uwielbiam!


Na ok. 12 sztuk przygotuj:

1 i 1/5 szklanki borówek amerykańskich
1 łyżkę pasty z wanilii (lub 1 laskę wanilii)
3/4 szklanki cukru
1 szklankę mleka
2 jajka
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
1/2 kostki masła
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 małą płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
1/3 małej płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Piekarnik nastaw na 180 stopni w opcji góra dół. Przygotuj dwie miski. Do jednej wrzuć mokre składniki: rozpuszczone masło, mleko, jajka, olej i wanilię. Do drugiej: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do mokrych składników wrzuć suche i wymieszaj niezbyt dokładnie. Dodaj borówki zamieszaj. Ciasto rozłóż do foremek na muffiny do pełna. Włóż do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz 27 minut. Na koniec nakłuj wykałaczką muffina i sprawdź czy nie zostaje na nim ciasto. Jeśli zostaje, to piecz muffiny jeszcze przez kilka minut w piekarniku, aż na patyczku nie będzie zostawało ciasto. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna