sobota, 25 stycznia 2014

Szaszłyki w japońskim stylu

Polędwiczka wieprzowa teriyaki w sezamie


Przedstawiam Wam wspaniałe szaszłyczki, w sam raz na imprezę ze znajomymi. Możesz przygotować je dzień wcześniej i upiec przed samą imprezą. Mięso dzięki aromatycznej marynacie jest delikatne, soczyste, błyszczące, trochę słone, trochę słodkie i trochę chrupiące, za sprawą sezamu. Dla mnie rewelacja. Pieką się zaledwie 15 minut, a efekt jest świetny. Polecam!




















Na ok. 10 szaszłyków przygotuj:

2 polędwiczki wieprzowe
1/2 szklanki sezamu
10 patyczków do szaszłyków

na marynatę teriyaki przygotuj:
1/2 szklanki sosu sojowego
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 małą łyżkę świeżo mielonego pieprzu

Zacznij od przygotowania marynaty. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i poczekaj, aż się roztopi. W tym czasie nie dotykaj rondelka ani cukru. Gdy zobaczysz roztopiony, bulgoczący cukier dodaj do niego sos sojowy i wymieszaj. Uważaj syrop jest bardzo, ale to bardzo gorący! Gdy sos zacznie kipieć ściągnij rondelek z ognia, gdy opadnie wstaw go z powrotem na palnik i tak przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Następnie odstaw rondelek na bok, żeby sos ostygł. Będzie miał wtedy konsystencję gęstego syropu.

Polędwiczki umyj, osusz i oczyść z białych błon, ścięgien i tłuszczu. Następnie przetnij polędwiczkę na pół i każdą podziel na wąskie długie paseczki o szerokości ok 1 cm. Drugą polędwiczkę potnij tak samo. Przełóż mięso do miski.

Do rondelka z sosem dodaj oliwę i świeżo mielony pieprz, wymieszaj. Zalej marynatą polędwiczki wieprzowe. Wymasuj dokładnie mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Po minimum godzinie wyjmij mięso i nadziej na patyczki, jak na zdjęciu poniżej.



Każdy szaszłyczek obsyp szczodrze sezamem, ułóż wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz je podać później przykryj szaszłyki folią spożywczą, odłóż w zimne miejsce i wyjmij 10 minut przed pieczeniem. 

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w opcji z termoobiegiem i piecz przez 15 minut. Podawaj gorące. Świetnie będą się komponowały z Stir-Fry z papryką, cukinią, marchewką, imbirem, limonką i liczi . Smacznego! 

 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna