środa, 22 stycznia 2014

Makaron na pochmurne dni

Spaghetti z polędwiczką wieprzową w parmezanowym sosie z groszkiem cukrowym, różowym pieprzem i pietruszką


Na dworze okropny ziąb, chmury ani na chwilę nie odsłaniają słońca, a z nieba spada lodowata mżawka, jednym słowem jest okropnie, brrrr! W takich sytuacjach warto zjeść coś kolorowego. Dzisiejsze różowo zielone spaghetti będzie idealne. Kremowy sos z dużą ilością parmezanu, chrupiący groszek cukrowy, aromatyczny różowy pieprz, świeża natka pietruszki i delikatna polędwiczka. Pyszności! I  już się uśmiecham!





















Dla 4 osób przygotuj:

1 opakowanie makaronu spaghetti
4 duże łyżki różowego pieprzu (w ziarnach)
1 pęczek natki pietruszki
1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości
3 garści startego parmezanu
1 ząbek czosnku
2 garści groszku cukrowego
2 szalotki
1 szklanka słodkiej śmietanki 18% (do zup i sosów)
6 dużych łyżek oliwy z oliwek
sól


Nastaw posoloną wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Groszek cukrowy potnij w cienkie paseczki. Polędwiczki wieprzowe potnij na małe kawałki. Rozgrzej dużą głęboką patelnię i wlej na nią 3 duże łyżki oliwy z oliwek, dodaj pocięte mięso i usmaż na złoto. Następnie przełóż je na talerz.






















W tej samej patelni rozgrzej kolejne 3 duże łyżki oliwy z oliwek, następnie dodaj szalotkę i czosnek. Mieszaj, aż cebulka się zeszkli. Dodaj groszek cukrowy, śmietankę i 2 garści startego parmezanu i różowy pieprz i polędwiczkę wieprzową. Gdy ser się rozpuści dodaj sól (tyle ile lubisz).




















Posiekaj grubo natkę pietruszki. Wyłóż makaron na półmisek, na wierzch przełóż sos z dodatkami. Wszystko obficie posyp resztą parmezanu, natką pietruszki i odrobiną różowego pieprzu. Smacznego!






3 komentarze:

Nowszy post Starszy post
Strona główna