Grzaneczki z camembertem, orzechami włoskimi, żurawiną i rukolą
Piątkowy wieczór to doskonała okazja, żeby otworzyć butelkę czerwonego wina. Zawsze w takiej sytuacji mile widziana jest sprytna przekąska. Czyli szybka, prosta w przygotowaniu, pyszna i podkreślająca smak wina. Mam tu propozycję bardzo godną polecenia! Kremowy ser camembert, chrupiące orzechy włoskie, kwaśna żurawina i świeża rukola na złotej grzaneczce. Właściwie nie zauważyłam kiedy się skończyły, a były takie dobre.
Dla 2 osób przygotuj:
1 ser camembert z pieprzem
3 tosty
1 duża łyżka konfitury z żurawiny (może być z borówki, tarniny lub innego dżemu, który lubisz)
1 garść rukoli
12 połówek orzechów włoskich
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Tosty podziel na ćwiartki. Camemberta podziel na ćwiartki, każdą podziel na 3 części. Na dwunastu trójkątnych kawałkach tostów, połóż 12 trójkącików camemberta i włóż je do piekarnika. Po 5 minutach w każdy kawałek sera wciśnij ćwiartkę orzecha włoskiego.
Po 3 minutach wyjmij grzanki, ułóż na rukoli. Na każdą grzaneczkę nałóż odrobinę żurawiny i gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz