Cytrusowa sałatka z czerwonego grejpfruta i mandarynki z limoncello
Jeśli masz ochotę na coś naprawdę orzeźwiającego, to mam dla Ciebie wspaniałą propozycję. Świeże, kwaśne, słodko, gorzkie połączenie grejpfruta i mandarynki z włoskim likierem z cytryn i aromatyczną skórką startą z cytryny. Rewelacyjne połączenie świetne na imprezy, letnie przyjęcia i ... kaca. Polecam!
Dla 2 osób przygotuj:
2 grejpfruty
4 mandarynki
4 duże łyżki likieru z cytryny limoncello
skórkę otartą z 1 cytryny
1 dużą łyżkę soku z cytryny
Obierz owoce ze skórki i białej błonki (albedo). Najłatwiej jest to zrobić odcinając skórkę z góry i z dołu, a następnie pozostałą dookoła. Gdy cytrusy będą już obrane, wytnij miąższ spomiędzy błonek.
Cząstki grejpfrutów i mandarynek przełóż do miseczek. Z pozostałych części cytrusów wyciśnij sok do drugiej miseczki. Do soku dodaj sok z cytryny, miód i limoncello, wymieszaj. Polej cząstki owoców powstałym dressingiem i posyp startą skórką z wyparzonej cytryny. Możesz dodać do owoców kostkę lodu przed samym podaniem. Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz