Polędwiczka wieprzowa duszona w czosnku i białym winie ze świeżą sałatką i młodymi ziemniaczkami
Delikatna polędwiczka rozpływająca się w ustach, kremowy, ziołowy sos i chrupiąca sałata rzymska ze słodką gruszką, parmezanem, orzechami pinii i orzeźwiającym dressingiem. Powiem Wam, że to było naprawdę pyszne i co najważniejsze bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam na co dzień i nie tylko.
Dla 2 osób przygotuj:
1 polędwiczkę wieprzową,
4 ząbki czosnku,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
1/2 szklanki śmietanki kremówki,
1 mała łyżka musztardy dijon,
1 duża łyżka szałwii,
1 mała łyżka rozmarynu,
4 duże łyżki oliwy z oliwek,
2 garści młodych ziemniaczków
sól, pieprz,
na sałatkę przygotuj:
1 sałatę rzymską,
1 gruszkę,
1 garść piórek parmezanu,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
1 dużą łyżkę octu z białych winogron,
1 małą łyżkę miodu.
świeżo mielony pieprz
Ziemniaczki umyj, wrzuć do garnka, zalej zimną wodą, posól i ugotuj. Polędwiczkę wieprzową posól i popierz. Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę i połóż polędwiczkę. W tym czasie pokrój czosnek w drobniutką kosteczkę. Gdy polędwiczka się zrumieni obróć ja na drugą stronę, i gdy ta też się zrumieni dodaj czosnek i wino, wymieszaj. Dodaj śmietankę i musztardę, wymieszaj sos. Obróć polędwiczkę na drugą stronę i duś ją sosie przez ok 20 minut.
Teraz zajmij się sałatką. Porwij sałatę rzymską na mniejsze kawałki, gruszkę obierz, usuń gniazdo nasienne i potnij w paseczki. Orzeszki pinii upraż na złoto na patelni. Do miski na sałatkę wlej oliwę z oliwek, dodaj ocet, miód i świeżo mielony pieprz, całość wymieszaj. Wrzuć sałatę, gruszkę, orzeszki i parmezan, całość wymieszaj.
Gotową polędwiczkę potnij na plasterki i ułóż na talerzu, polej ją sosem, w którym się dusiła. Obok nałóż sałatkę i ugotowane ziemniaczki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz