Tarta z cukinią, pieczarkami, marchewką, porem i parmezanem
Bardzo lubię tarty, ale nie zawsze chce mi się zagniatać na nie ciasto. Wtedy wyciągam z zamrażarki gotowe francuskie ciasto, przygotowuję ekspresowy "wkład" i po 30 minutach rozkoszuję się pyszną tartą. Dzisiaj przygotowałam duszone cukinię, marchewkę, seler naciowy i pieczarki ze śmietanką i parmezanem. Tarta wyszła chrupiąca i kremowa, czyli przepysznie!
Dla 4 osób przygotuj:
10 pieczarek,
1 dużą marchewkę,
1 łodygę selera naciowego,
1 ząbek czosnku,
1 małą cukinię
1/2 pora,
1/2 szklanki śmietanki 18% (do zup i sosów),
1 garść startego parmezanu,
1 szczyptę startej gałki muszkatołowej,
4 kawałki ciasta francuskiego o wymiarach ok. 10 x 30 cm,
3 duże łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Pokrój warzywa i pieczarki na drobne kawałki. Rozgrzej głęboką patelnię, wlej na nią oliwę, następnie dodaj marchewkę, seler naciowy, por, czosnek i mieszaj. Po 3 minutach dodaj pieczarki i cukinię, wymieszaj.
Po 1 minucie dodaj śmietankę, 2/3 parmezanu, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś przez 5 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni w opcji góra-dół. Połóż kawałki ciasta francuskiego na papierze do pieczenia ułożonej na blaszce. Na każdym ułóż porcję warzyw i posyp parmezanem.
Następnie włóż tarty do piekarnika na 20 minut. Podawaj gorące. Świetnie nadają się do podgrzewania, nawet w mikrofalówce - zawsze pozostają kruche. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz