Makaron tagliatelle z pesto alla genovese
Aromatyczny sos z bazylii, parmezanu, oliwy z oliwek i orzechów pinii pochodzi z Genui, liguryjskiego miasta we Włoszech. To absolutny hit! Jest doskonałym dodatkiem do makaronu, grzanek, kurczaka i czego tylko zapragniecie. Dziś przygotowałam świeże pesto ze świeżym makaronem tagliatelle, który gotuje się tylko 3 minuty, więc cały (bardzo smaczny) obiad zajął mi 5 minut. Czyż to nie wspaniałe?!
Dla 2 osób przygotuj:
1 paczkę świeżego makaronu tagliatelle
3 duże łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 garść startego parmezanu
kilka listków bazylii do ozdoby
na pesto:
1 pęczek świeżej bazylii
2 duże łyżki orzechów pinii
1 garść startego parmezanu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Nastaw dobrze posoloną wodę na makaron. Do blendera włóż bazylię, orzechy pinii i parmezan. Zalej wszystko oliwą z oliwek, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie zmiksuj na sos. Ja lubię, gdy w pesto wyczuwalne są kawałki orzeszków, więc nie miksuję zbyt długo. Do gotującej się wody wrzuć makaron. Rozgrzej patelnię. Czosnek pokrój na drobniutką kosteczkę. Wlej 4 łyżki oliwy z oliwek na patelnię, dodaj czosnek i makaron, który już się zapewne ugotował. Wszystko wymieszaj. Dodaj pesto i wymieszaj. Podawaj makaron oprószony startym parmezanem i świeżymy listkami bazylii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz