niedziela, 26 stycznia 2014

Makaron dla małych i dużych

Spaghetti z brokułami i szynką w serowym sosie

Dziś makaron w kremowym, serowym sosie z blanszowanymi brokułami i szyneczką. To wspaniały sposób, żeby przemycić warzywa na obiad dla malucha, a rodzice też nie będą narzekać. Danie przygotowuje się tyle, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Szybkie, smaczne i przyjemne. Polecam!




















Dla 2 rodziców i dziecka przygotuj:

1/2 paczki makaronu spaghetti
1/2 szklanki śmietanki 18% (do zup i sosów)
4 plasterki szynki
3 plasterki żółtego sera
1/2 brokuła
1 dużą łyżkę oliwy z oliwek 

Zagotuj wodę na makaron, posól, dodaj makaron i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wytnij z brokuła łodygę, tak aby powstały drobne różyczki.  Z reszty brokuła możesz przygotować zupę, na którą znajdziesz przepis tutaj. 5 minut przed końcem gotowania makaronu dodaj różyczki brokuła. Potnij szynkę i ser na drobną kosteczkę. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę z oliwek, szynkę i ser. Wymieszaj, dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj. Dodaj odcedzony makaron i brokuły. Wymieszaj całość i czas siadać do obiadu. Smacznego!


















3 komentarze:

  1. Niemalże klasyka:). Piękne.

    OdpowiedzUsuń
  2. można dać jogurt, albo chudszą śmietanę, próbowałaś może?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, że tak. Możesz wymieszać śmietankę z jogurtem pół na pół.

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna