Spaghetti z brokułami i szynką w serowym sosie
Dziś makaron w kremowym, serowym sosie z blanszowanymi brokułami i szyneczką. To wspaniały sposób, żeby przemycić warzywa na obiad dla malucha, a rodzice też nie będą narzekać. Danie przygotowuje się tyle, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Szybkie, smaczne i przyjemne. Polecam!Dla 2 rodziców i dziecka przygotuj:
1/2 paczki makaronu spaghetti
1/2 szklanki śmietanki 18% (do zup i sosów)
4 plasterki szynki
3 plasterki żółtego sera
1/2 brokuła
1 dużą łyżkę oliwy z oliwek
Zagotuj wodę na makaron, posól, dodaj makaron i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wytnij z brokuła łodygę, tak aby powstały drobne różyczki. Z reszty brokuła możesz przygotować zupę, na którą znajdziesz przepis tutaj. 5 minut przed końcem gotowania makaronu dodaj różyczki brokuła. Potnij szynkę i ser na drobną kosteczkę. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę z oliwek, szynkę i ser. Wymieszaj, dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj. Dodaj odcedzony makaron i brokuły. Wymieszaj całość i czas siadać do obiadu. Smacznego!
Niemalże klasyka:). Piękne.
OdpowiedzUsuńmożna dać jogurt, albo chudszą śmietanę, próbowałaś może?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak. Możesz wymieszać śmietankę z jogurtem pół na pół.
OdpowiedzUsuń