niedziela, 19 stycznia 2014

Słodko-pikantna zupa z meksykańską nutą

Sycąca zupa z kukurydzy, pora, pomidorów, chilli i limonki


Polecam Wam dzisiaj rewelacyjną zupę, która świetnie sprawdza się na co dzień, nawet jako danie główne i na imprezach, zastępując późnym wieczorem klasyczny bogracz. Jest przepyszna! Słodka kukurydza, przełamana pomidorami, chilli i limonką. Gęsta i kremowa konsystencja sprawia, że zupa jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Serdecznie polecam!




















Na 2 litry zupy przygotuj:

2 puszki kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
1 por
1/2 limonki
2 duże łyżki masła
1 duża łyżka mąki
2 duże łyżki brązowego cukru
1 szczypta pieprzu cayenne 
sól




Do dużego rozgrzanego garnka wrzuć masło. Gdy się roztopi dodaj drobno pociętego pora oraz szczyptę soli. Następnie mieszaj, aż por się zeszkli, wtedy oprósz go mąką i wymieszaj. Dodaj kukurydzę i wymieszaj. Dodaj krojone pomidory, szczyptę pieprzu cayenne, cukier, sok z 1/2 limonki, następnie wszystko wymieszaj. Wlej do garnka półtorej litra wody i dodaj 2 kostki rosołowe. Całość wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie duś na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny. Gotową zupę możesz podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendry, kwaśną śmietaną i świeżym pieczywem. Smacznego!








3 komentarze:

  1. Fajna zupka muszę kiedyś przetestować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchnia meksykańska jest wyśmienita - to jest taki właśnie przykład na świetną zupę

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki serdeczne :)! Zupa jest naprawdę świetna :)!

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna