Sycąca zupa z kukurydzy, pora, pomidorów, chilli i limonki
Polecam Wam dzisiaj rewelacyjną zupę, która świetnie sprawdza się na co dzień, nawet jako danie główne i na imprezach, zastępując późnym wieczorem klasyczny bogracz. Jest przepyszna! Słodka kukurydza, przełamana pomidorami, chilli i limonką. Gęsta i kremowa konsystencja sprawia, że zupa jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Serdecznie polecam!
Na 2 litry zupy przygotuj:
2 puszki kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
1 por
1/2 limonki
2 duże łyżki masła
1 duża łyżka mąki
2 duże łyżki brązowego cukru
1 szczypta pieprzu cayenne
sól
Do dużego rozgrzanego garnka wrzuć masło. Gdy się roztopi dodaj drobno pociętego pora oraz szczyptę soli. Następnie mieszaj, aż por się zeszkli, wtedy oprósz go mąką i wymieszaj. Dodaj kukurydzę i wymieszaj. Dodaj krojone pomidory, szczyptę pieprzu cayenne, cukier, sok z 1/2 limonki, następnie wszystko wymieszaj. Wlej do garnka półtorej litra wody i dodaj 2 kostki rosołowe. Całość wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie duś na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny. Gotową zupę możesz podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendry, kwaśną śmietaną i świeżym pieczywem. Smacznego!
Fajna zupka muszę kiedyś przetestować:)
OdpowiedzUsuńKuchnia meksykańska jest wyśmienita - to jest taki właśnie przykład na świetną zupę
OdpowiedzUsuńDzięki serdeczne :)! Zupa jest naprawdę świetna :)!
OdpowiedzUsuń