niedziela, 5 stycznia 2014

Aromatyczne cannelloni zapiekane w beszamelu

Cannelloni ze szpinakiem, pieczarkami i boczkiem zapiekane w sosie beszamelowym


To wspaniałe danie wymaga nieco więcej czasu, niż większość moich przepisów, ale uwierzcie mi, że warto. Świeży makaron wypełniony aromatycznym nadzieniem ze szpinaku, czosnku, pieczarek i boczku w kremowym beszamelu pięknie komponuję się w doskonały smak, w którym się zakochasz. Gorąco polecam!




Na 3 duże porcje przygotuj:

6 płatów świeżego makaronu do lasagne
2 duże garści świeżego młodego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 dużą garść wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
3/4 szklanki śmietany kremówki
1 garść startego sera gruyère
10 pieczarek
1 por
4 duże łyżki oliwy z oliwek























na beszamel przygotuj:

2 szklanki mleka
2 duże łyżki mąki
1/3 kostki masła
1 szczypta gałki muszkatołowej
2 garści startego sera 
sól, pieprz


Przekrój pora na pół, dokładnie umyj, następnie pokrój w poprzek włókien na niezbyt cienkie paski (ok. 0,5 cm). Następnie pokrój pieczarki na plasterki, a czosnek na drobniutką kosteczkę. Rozgrzej dużą głęboką patelnię i wlej na nią 4 duże łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć na patelnię pora, czosnek, boczek i wszystko wymieszaj. Po 2 minutach dodaj pieczarki i wymieszaj. Po kolejnych dwóch minutach dodaj szpinak i wymieszaj. Po chwili szpinak zmięknie i opadnie, dodaj wtedy śmietankę i starty ser.


  




Przygotuj beszamel. Masło rozpuść w garnuszku dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj trzepaczką i powoli dodawaj mleko. Następnie dodaj starty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszaj nadal podgrzewając. Beszamel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

















Przygotuj płaty makaronu na deseczce, farsz ze szpinakiem i naczynie żaroroodporne do zapieczenia cannelloni. Do naczynia żaroodpornego nałóż 3 duże łyżki beszamelu i równo rozprowadź po całym dnie. Na każdy płat makaronu nakładaj dużą łyżkę nadzienia i zwiń w rolkę. Następnie układaj ruloniki w naczyniu żaroodpornym.


 




Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w opcji góra-dół. Gdy wszystkie ruloniki będą gotowe, zalej je beszamelem i wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie przestaw na opcję z termoobiegiem i piecz jeszcze przez 10 minut.




Cannelloni już gotowe. Możesz podać je od razu, podgrzać na następny dzień, lub zamrozić. Będzie świetnie smakowało samo, jeśli chcesz,możesz urozmaicić je dodając obok  świeżą rukolę skropioną cytryną i oliwą z oliwek. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna