Makaron spaghetti z mięsnymy klopsikami z tymiankiem w ziołowym, pomidorowym sosie
Uwielbiam spaghetti meatballs, to absolutny hit w moim domu. Aromatyczne mięsne klopsiki z czosnkiem, cebulką i tymiankiem w jeszcze bardziej aromatycznym sosie pomidorowym z czosnkiem, tymiankiem, oregano, rozmarynem i bazylią. Wszystko oprószone świeżo startym parmezanem. Każdy kęs to dosłownie eksplozja smaków. Gorąco polecam!
Dla 2 osób przygotuj:
1/2 opakowania makaronu spaghetti
1 garść świeżo startego parmezanu
na klopsiki przygotuj:
1/2 kg mielonego mięsa indyka
1 ząbek czosnku
1 cebulę
1 małą łyżkę tymianku
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
na sos pomidorowy przygotuj:
2 szklanki passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
2 ząbki czosnku
1 dużą łyżkę tymianku (suszonego)
1 dużą łyżkę oregano (suszonego)
1 dużą łyżkę rozmarynu (suszonego)
1 dużą łyżkę świeżej bazylii
1/2 małej łyżki soku z cytryny
1 małą łyżkę cukru
sól, świeżo mielony pieprz
Nastaw wodę na makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu. Przygotuj klopsiki. Potnij cebulę i czosnek na drobną kosteczkę. Rozgrzej patelnię, wlej na nią 4 duże łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę i czosnek oraz małą łyżkę tymianku, następnie wszystko wymieszaj.
Gdy cebula się zeszkli przełóż ją na talerzyk i poczekaj aż ostygnie. Następnie dodaj ją do mielonego mięsa indyka, dodaj jeszcze małą łyżeczkę soli i pieprzu oraz 1 dużą łyżkę oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj i ulep kulki takiej wielkości na jakie masz ochotę, moje miały ok. 4 cm. Wstaw patelnię z powrotem na palnik i ułóż na niej kulki indyka. Obsmaż je na złoto z obu stron, dodaj drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Następnie zalej całość passatą pomidorową, dodaj zioła, całość wymieszaj i duś na małym ogniu przez min. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz