Carpaccio z wędzonej kaczej piersi z konfiturą z mango i szalotki ze świeżą rukolą, serem old amsterdam i orzechami laskowymi
Gdy zobaczysz w sklepie francuską wędzoną pierś kaczki w plasterkach nie zastanawiaj się ani chwili. Jest wspaniała sama w sobie - krucha, aromatyczna, jej smak powoli rozpływa się w ustach - po prostu cudowna. Przygotowałam dziś do niej słodko, kwaśno pikantną konfiturę z szalotki, mango i czarnego pieprzu. Całość oprószyłam serem old amsterdam i orzechami laskowymi. Połączenie genialne. Będzie w sam raz na romantyczną kolację z czerwonym wytrawnym winem.
Dla 2 osób przygotuj:
1 paczkę wędzonej kaczej piersi w plasterkach (100 g)
1 mango
1 szalotkę
1 dużą łyżkę soku multiwitamina (ja użyłam cappy - ważne żeby był bez banana)
1 dużą łyżkę octu z białych winogron (może być winogronowy)
1 małą łyżkę gęstego miodu
2 duże łyżki oliwy z oliwek
1 garść rukoli
10 orzechów laskowych
2 duże łyżki wiórków z sera old amsterdam (może być polski Bursztyn)
sól i świeżo mielony pieprz
Najpierw przygotuj konfiturę z mango i szalotki. Mango pokrój w małe paseczki, szalotkę w drobną kosteczkę. Rozgrzej patelnię, dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, mango, szalotkę, sok multiwitamina, ocet i miód. Wszystko mieszaj, cały czas smażąc konfiturę na dużym ogniu. Dodaj świeżo mielony pieprz i odrobinkę soli. Konfitura będzie gotowa, gdy cały płyn się zredukuje, a mango będzie błyszczeć.
Plastry kaczki ułóż na dwóch talerzach w kółeczka. Rukolę umyj i ułóż na kaczce, oprósz konfiturą, rozgniecionymi orzechami laskowymi i wiórkami sera old amsterdam. Całość skrop oliwą z oliwek i przypraw świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z czerwonym winem przy nastrojowej muzyce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz