sobota, 4 stycznia 2014

Chrupiący szpinak w cieście

Liście młodego szpinaku w cieście z serem gruyère


Złote, chrupiące i pikantne pyszności z młodego szpinaku. Rewelacja, nawet dla tych, którzy za szpinakiem nie przepadają. Na przystawkę lub jako przekąska do piwa lub wina. Uwielbiam!






















Dla 2 osób przygotuj:

1 dużą garść młodych liści szpinaku,
2 duże łyżki mąki,
4 duże łyżki śmietanki kremówki,
1/3 szklanki mleka,
1 garść startego sera gruyère,
1 szczypta gałki muszkatołowej,
1/4 szklanki oleju roślinnego
sól, pieprz.

Wymieszaj w misce mąkę ze śmietanką, mlekiem, serem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany ( w razie potrzeby dodaj mleka, żeby rozrzedzić ciasto, lub mąki, żeby je zagęścić). Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej. Umyte i osuszone liście szpinaku zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany olej na patelni.











Gdy się zrumienią przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna