wtorek, 14 stycznia 2014

Fettuccine z kurczakiem

Makaron Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami, szpinakiem i pomidorami


Mam dziś dla Was bardzo fajny przepis. Wymyśliłam go dziś na szybko, mając na uwadze, że nie mam za dużo czasu ani ochoty na stanie przy garach. Efekt okazał się bardzo smaczny. Więc polecam wszystkim!




















Dla 4 osób przygotuj:

2/3 opakowania makaronu fettuccine
1 szklanka passaty pomidorowej (gęstego przecieru pomidorowego)
4 ząbki czosnku
6 dużych łyżek oliwy z oliwek
1/2 cebuli
4 garści młodego szpinaku
8 pieczarek
1 pierś kurczaka
2 garści startego parmezanu
1 szczypta gałki muszkatołowej
3 duże łyżki koncentratu pomidorowego (mały słoiczek 90 g)


Nastaw posoloną wodę na makaron. Kurczaka potnij w paseczki, dodaj 2 ząbki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę, szczyptę soli i pieprzu oraz 2 duże łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszaj i odstaw na bok. Pieczarki potnij ćwiartki (jeśli są większe w ósemki). Cebulę potnij w kosteczkę. Szpinak umyj i odsącz. Rozgrzej dużą głęboką patelnię, wlej na nią 4 duże łyżki oliwy z oliwek. Dodaj mięso, czosnek i cebulę. Gdy kurczak się zrumieni dodaj czosnek i wymieszaj. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Do gotującej się wody wrzuć makaron i ugotuj wg przepisu na opakowaniu.





Mieszaj, aż szpinak opadnie, wtedy dodaj passatę pomidorową, koncentrat z pomidorów i 1 garść parmezanu. Dopraw solą i pieprzem według uznania oraz jedną szczyptą cukru. Duś na wolnym ogniu. Gotowy makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Podawaj pastę oprószona parmezanem. Smacznego!


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna