Stek z polędwicy wołowej z czosnkowym masełkiem, młodymi ziemniaczkami i sałatą rzymską z kiwi i sezamem w orzeźwiającym dressingu
Dziś dzień Mężczyzny, więc na naszym stole pojawił się spory kawałek grillowanej, krwistej polędwicy wołowej. Już nie raz prezentowałam Wam jak przygotować steka, dziś przedstawiam odsłonę z czosnkowym masełkiem - jest naprawdę wyborna! Do tego egzotyczna i orzeźwiająca sałatka z kiwi i sezamem. Mój mężczyzna był zachwycony! Gorąco polecam! A wszystkim Panom składam najmilsze życzenia stu lat zdrowia i radości!
Dla 2 osób przygotuj:
2 steki z polędwicy wołowej o grubości ok 6 cm
1 mała łyżka octu balsamicznego
1 szczypta pieprzu
2 duże łyżki oliwy z oliwek
2 duże łyżki masła
1 ząbek czosnku
na sałatkę przygotuj:
2 sałaty rzymskie baby
2 kiwi
1 dużą łyżkę sezamu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 mała łyżka gęstego miodu wielokwiatowego
1 duża łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz
Ugotuj młode ziemniaczki w osolonej wodzie. Steka przygotuj według przepisu, który podaję tutaj (zdjęcia krok po kroku).
W czasie gdy polędwica będzie się grillowała przygotuj sałatkę. Kiwi obierz ze skórki i potnij w słupki, następnie każdy przetnij na pół. Sałatę umyj i osusz. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód, szczyptę soli i pieprzu. Sałatę i kiwi wymieszaj z dressingiem i sezamem, następnie wyłóż ją na talerze. Obok ułóż młode ziemniaczki.
Masło roztop w małym rondelku, dodaj drobno posikany ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Polędwicę wołową wyłóż na talerze z sałatką i ziemniaczkami, następnie polej ją czosnkowym masełkiem i gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz