Indycze nóżki pieczone w piwie z jabłkami, czosnkiem, szalotką i szałwią
Przepyszne, kruche i soczyste mięso indyka z aromatycznym sosem i młodymi ziemniaczkami. Po prostu cudo! Najlepsze w tym daniu jest to, że wrzucasz wszystko do jednego naczynia i zapominasz o robieniu obiadu na 2 godziny. Potem wystarczy zrobić szybki sosik. Czyż to nie piękne? Gorąco polecam!
Dla 6 osób przygotuj:
4 indycze nóżki
1 garść świeżych listków szałwii (jeśli nie masz możesz użyć tymianku lub rozmarynu, ale o połowę mniej)
4 jabłka
1 główkę czosnku
4 szalotki
ok. 25 młodych ziemniaczków
1 piwo
3 duże łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Indyka obsmaż na 3 dużych łyżkach oliwy z oliwek na złoto. Następnie przełóż go do dużego naczynia nadającego się do pieczenia. Dodaj do niego, przekrojone na pół jabłka, pokrojone na ćwiartki szalotki, przekrojoną na pół główkę czosnku, garść listków szałwii (zostaw kilka do ozdoby) i młode ziemniaczki. Całość dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj i zalej piwem i 1 szklanką wody. Wstaw kurczaka do rozgrzanego piekarnika w opcji góra-dół do 200 stopni i piecz 2 godziny, przewracając mięso co pół godziny.
Gdy indyk się upiecze wyjmij go na osobny talerz wraz ziemniaczkami kilkoma połówkami jabłek. Wszystko co zostało w naczyniu przelej go garnuszka, zmiksuj blenderem. Następnie przecedź sos przez gęste sitko i przetrzyj dokładnie zmieloną masę. Nóżki indyka, jabłka i ziemniaki przełóż z powrotem do naczynia, w którym się piekły i zalej sosem. Całość wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłóż indyka na półmisek i czas zasiadać do stołu. Smacznego!
Za ciekawy blog wystawiłam nominację do Liebster Blog Award. Po więcej szczegółów zapraszam do mnie. Pozdrawiam Deptusia
OdpowiedzUsuńhttp://deptusiowyswat.blox.pl/2014/03/LIEBSTER-BLOG-AWARD.html
Bardzo dziękuję :), jestem bardzo miło zaskoczona!
OdpowiedzUsuń