Delikatna zupa z niedźwiedziego czosnku i parmezanu
Przepyszna, delikatna, ale i pikantna zupa z niedźwiedziego czosnku doprawiona grubo mielonym czarnym pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz parmezanem. Jest rewelacyjna! Zaskakuje delikatnym smakiem, który od razu zyskał w moim domu grono fanów. I do tego, dzięki bardzo krótkiej obróbce termicznej zachowuje zdrowe właściwości niedźwiedziego czosnku, o których pisałam wczoraj. Gorąco polecam!
Dla 6 osób przygotuj:
3 garści listków niedźwiedziego czosnku
1 średniej wielkości ziemniaka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 16%
1 szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej
1 małą łyżkę grubo zmielonego czarnego pieprzu
3 garści świeżo startego parmezanu
4 szklanki bulionu
sól
Szkoda tylko, że czosnek niedźwiedzi jest praktycznie u mnie nie do dostania :(
OdpowiedzUsuńPoszukaj na łąkach,ja tak zbieram całe siatki i mrożę ;)
UsuńNa łąkach i w lasach czosnek jest pod ochroną. Tylko w swoim ogródku można zbierać. Ja hoduję w doniczce balkonowej (nasiona lub cebulki hodowlane ze sklepu internetowego). Jeżeli kupimy nasiona trzeba je zamrozić, by wiosną wzeszły.
UsuńZawsze możesz zamówić go przez internet, albo zastąpić niedźwiedzi czosnek 3 drobno posiekanymi ząbkami zwykłego czosnku i 2 pęczkami szczypiorku.
OdpowiedzUsuń