sobota, 22 marca 2014

Zawijane śniadanie

Śniadaniowa tortilla z omletem, szynką, sałatą rzymską, pomidorkami i musztardą miodową


Śniadanie to temat, w którym bardzo łatwo popaść w rutynę. Przedstawiam Wam dziś bardzo ciekawy pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie. A że przy tym jest pyszne i wygląda smakowicie wspomnę tylko dla formalności. Tortilla wypełniona chrupiącymi warzywami, szynką i cienkim omletem to doskonałe śniadanie w domu i na wynos. Gorąco polecam!






















Dla 3 osób przygotuj:

3 placki tortilli
1 garść pomidorków koktajlowych
1 szalotkę
1 garść pociętej w paski szynki
2 garści pociętej w paski sałaty rzymskiej
2 jajka
1 mała łyżka masła
3 duże łyżki musztardy miodowej (jeśli nie masz wymieszaj zwykłą z miodem pół na pół)
sól, pieprz

Zacznij od przygotowania cienkiego omletu. Jajka wbij do mieszki, roztrzep je widelcem z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj jajka i przykryj ją pokrywką. Omlet powinien być gotowy w ciągu 2-3 minut. Wtedy zdejmij go z patelni, zwiń w rulonik i potnij w paski.

 

 

 



Przygotuj pozostałe składniki. Pomidorki poprzecinaj na pół, szalotkę w piórka a placki tortilli podgrzej na suchej rozgrzanej patelni. Może być ta, na której smażył się omlet, ja użyłam grillowej dla ładnego efektu pasków na plackach.

 

Na ciepłej tortilli rozsmaruj 1 dużą łyżkę musztardy, na niej ułóż 1/3 wszystkich składników i zawiń. Śniadaniowe tortille smakują doskonale na ciepło, ale możesz je zawinąć w folię aluminiową i zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły, sprawdzą się idealnie. Smacznego!


















1 komentarz:

  1. wow, super takie śniadanie, z pewnością daje pozytywnego "kopa" na cały dzień!

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna