Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w śmietanie z koperkiem, młodymi ziemniaczkami i sałatą
Wiosna przyszła, a wraz z nią w mojej kuchni zadomowił się koperek. Jakoś tak mam, że jak myślę o wiosennych smakach to koperek jest na szczycie listy. Więc dziś ów koperek w kompozycji z pieczarkami , czosnkiem i przepyszną, aromatyczną, delikatną polędwiczką wieprzową, młodymi ziemniaczkami i świeżą, orzeźwiającą sałatką. Bardzo polecam, bo wyszło wspaniale!
Dla 2 głodnych osób przygotuj:
1 małą polędwiczkę wieprzową
1 dużą łyżkę masła
0,5 kg pieczarek
2 szalotki (lub 1 dużą cebulę)
10 młodych ziemniaczków
1 pęczek koperku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
na sałatkę przygotuj:
2 garści mieszanki sałat (wybierz ulubioną)
1 garść borówek
2 duże łyżki syropu z malin
1 dużą łyżkę octu malinowego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Ziemniaczki umyj, włóż do garnka z osoloną wodą i ugotuj. Pieczarki potnij w ćwiartki, szalotkę w piórka, czosnek i koperek drobno posiekaj. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i dodaj pieczarki, szalotki oraz czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Po 5 minutach smażenia dodaj śmietankę i koperek. Całość wymieszaj,sprawdź czy nie trzeba doprawić i duś na małym ogniu.
Polędwiczkę potnij w plastry o grubości ok 2 cm i rozbij do grubości 1/2 cm płaską stroną tłuczka. Oprósz mięso solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzej patelnię grillową, gdy będzie gorąca połóż na niej polędwiczki i grilluj, aż zobaczysz biały rant na około mięsa (patrz zdjęcie poniżej), wtedy obróć na drugą stronę i po ok 1 minucie przełóż do duszących się pieczarek w śmietanie. Całość wymieszaj i duś jeszcze przez minimum 5 minut.
Czas na przygotowanie sałatki. Wymieszaj w szklance oliwę, ocet malinowy i syrop malinowy. Sałatę umyj, osusz i wyłóż na talerz. Następnie posyp ją borówkami i skrop dressingiem. Obok ułóż ziemniaczki i polędwiczki. Na mięso nałóż pieczarki i całość polej kremowym sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz