Makaron tagliatelle z pieczarkami, szynką i cukinią w oliwie z oliwek i czosnku oprószony długo dojrzewającym cheddarem
Polecam Wam dziś bardzo prosty przepis, na szybki obiad lub kolację. Jest to zdecydowanie dobry sposób na ekspresowy posiłek, gdy naprawdę mamy bardzo mało czasu. Wystarczy ugotować makaron, w tym czasie obsmażyć na oliwie wszystkie składniki, na koniec wszystko wymieszać i posypać startym serem. Połączenie smaków jest bardzo udane, a danie zachwyca swoją prostotą. Aż dziw, że wystarczy 10 minut, żeby je przygotować. Dla mnie bomba!
Dla 2 osób przygotuj:
1 opakowanie świeżego makaronu tagliatelle (czas gotowania 3 minuty)
7 pieczarek
1 małą cukinię
1 garść pokrojonej w grubą kostkę szynki
2 ząbki czosnku
4 duże łyżki oliwy z oliwek
1 garść startego długo dojrzewającego sera cheddar
sól, pieprz
Nastaw wodę w czajniku do zagotowania. Rozgrzej patelnię i garnek na makaron.Pokrój wszystkie składniki. Czosnek na drobniutką kosteczkę, pieczarki na ćwiartki cukinię przetnij na pół, wydrąż nasiona, następnie potnij w poprzek na paseczki. Zagotowaną wodę przelej do rozgrzanego garnka, dodaj małą łyżkę soli i makaron. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć wszystkie składniki oprócz sera. Dopraw je solą i pieprzem. Następnie wymieszaj i obsmaż na złoto. Makaron po 3 minutach gotowania odcedź z wody i przełóż na patelnię. całość wymieszaj. Wyłóż na talerze i oprósz startym cheddarem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz