Kalafior zapiekany pod pierzynką z czosnku, pietruszki, sera Grana padano i bagietki
Kalafior to jedno z bogatszych w witaminy i minerały warzyw. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C. To naprawdę robi wrażenie. Jednak nie wszyscy przepadają za kalafiorem ze względu na jego niezbyt kuszący zapach. Dziś proponuję kalafiora zapiekanego pod chrupiącą pierzynką z bagietki, pietruszki, czosnku i sera grana padano. Efekt jest rewelacyjny! Może dzięki temu przepisowi przekonacie się do kalafiora. Gorąco polecam!
Dla 4 osób przygotuj:
1 kalafiora
1/3 bagietki
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
3 duże łyżki drobno pokrojonego sera grana padano
sól, pieprz
Zacznij od zmielenia bagietki w blenderze. Następnie przełóż je do miski.
Do blendera włóż pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, ser grana padano, oliwę z oliwek, dodaj dużą szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Do pesto z pietruszki dodawaj po jednej garści zmielonej bagietki i miksuj pulsacyjnie, aż do uzyskania równomiernie zmielonej i wymieszanej masy.
Kalafiora zblanszuj, gotując w osolonym wrzątku przez 5 minut. Następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego i przykryj zieloną pierzynką.
Wstaw naczynie z kalafiorem do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w opcji z termoobiegiem. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Gotowego kalafiora skrop przed podaniem oliwą z oliwek i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz