niedziela, 16 marca 2014

Jagnięcina w sosie szafranowym

Kotlety jagnięce z sosem szafranowym, młodymi ziemniaczkami i sałatką z rukoli, zielonego jabłuszka i orzechów włoskich


Jeśli miałabym polecić idealne danie na specjalną okazję na mojej liście z pewnością znalazłyby się kotleciki jagnięce w sosie szafranowym. Ta doskonała kompozycja smaków, aromatów i tekstur urzeka mnie za każdym razem. Delikatna, rozpływająca się w ustach jagnięcina, kremowy aromatyczny sos szafranowy z dodatkiem białego wina i czerwonego pierzu, świeża, chrupiąca, orzeźwiająca sałata z rukoli, zielonego jabłka i orzechów włoskich oraz młode ziemniaczki. Doskonałość!





















Dla 2 osób przygotuj:

na kotlety:
4 kotlety jagnięce
1 ząbek czosnku
1 dużą łyżkę czerwonego pieprzu
1 garść świeżych listków szałwii 
4 duże łyżki oliwy z oliwek

10 młodych ziemniaczków

na sałatkę:
2 garści rukoli
1/2 zielonego jabłka
10 orzechów włoskich
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 małą łyżkę soku z cytryny
1 małą łyżkę miodu lipowego
świeżo mielony kolorowy pieprz

na sos szafranowy:
1 małą łyżkę szafranu
1 dużą łyżkę masła
1 szalotkę
2 kieliszki (do wódki) białego wina
1/3 szklanki śmietanki kremówki (ok 30%)
1 dużą łyżkę czerwonego pieprzu
1/3 małej łyżki soli
1/2 małej łyżki brązowego cukru 
2 duże łyżki świeżo startego parmezanu

Dzień wcześniej kotleciki wymasuj różowym pieprzem, pokrojonym na plasterki czosnkiem, listkami szałwii i oliwą z oliwek. przykryj i wstaw do lodówki. (Jeśli nie masz tyle czasu wystarczy godzina marynowania w przyprawach).




















Pół godziny przed grillowaniem wyciągnij jagnięcinę z lodówki. Przygotuj sos szafranowy.
Szalotkę potnij na drobną kosteczkę. szafran namocz w 1 kieliszku białego wina. Nastaw ziemniaczki w osolonej wodzie, żeby się ugotowały.















W rondelku rozpuść masło i dodaj szalotkę. Gdy ta się zeszkli dodaj białe wino z szafranem. Przepłucz pozostałym winem kieliszek, tak aby nie została w nim ani jedna niteczka szafranu. Następnie dodaj śmietankę kremówkę, czerwony pieprz, parmezan sól i cukier, doprowadź do wrzenia mieszając i trzymaj na średnim ogniu aż zgęstnie. Na koniec spróbuj czy nie trzeba dodać soli lub cukru. Jeśli przesadzisz z jakąś przyprawą dodaj śmietanki.

 

Czas ugrillować kotlety jagnięce. Rozgrzej patelnię, gdy będzie gorąca połóż na niej kotleciki. Grilluj z każdej strony przez 1 minutę po dwa razy. Po pierwszym razie powinny wyglądać jak poniżej, po drugim, tak jak na talerzu.














Gotowe kotleciki odłóż na chwilę na talerz, aby odpoczęły. W tym czasie przygotuj sałatkę. Jabłko potnij w słupki, orzechy rozdrobnij. Rukolę umyj i osusz. Przygotuj dressing mieszając w szklance oliwę, sok z cytryny, miód i szczyptę kolorowego pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki z dressingiem. Wyłóż ziemniaczki, sałatkę i kotleciki na talerze, dodaj sos szafranowy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna