Królik duszony z pieczarkami i cukinią, marchewką, porem, selerem naciowym i czosnkiem
Nie wszyscy wiedzą, że mięso królika jest nie tylko delikatne i bardzo smaczne, ale jest również bardzo zdrowe. Zawiera kwas linolenowy (taki jak w wątrobie ryb żyjących w zimnych wodach), który pomaga zapobiegać chorobom układu naczyniowo-sercowego. Ponadto mięso królika ma bardzo niską zawartość cholesterolu i jest bogate w szereg aminokwasów, składników mineralnych oraz witaminy, szczególnie z grupy B, które koją nerwy i wspomagają metabolizm.
Przygotowałam dziś potrawkę z królika w warzywami i pieczarkami duszonymi ze śmietanką. Do potrawki podałam włoską wersję polskich kopytek - gnocchi.Wyszło przepysznie! Danie nadaje się do wielokrotnego odgrzewania, więc możesz przygotować więcej na dwa dni. Gorąco polecam!
Dla 4 osób przygotuj:
1 królika
1 paczkę gotowych surowych gnocchi
3 marchewki
3 ząbki czosnku
1 łodygę selera naciowego
7 pieczarek
1 średnią cukinię
1 białą część pora
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
6 dużych łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
Zacznij od pocięcia warzyw. Marchew i cukinię w grubą kostkę, seler i czosnek w drobniutką kosteczkę, pieczarki na pół i w plasterki, por na pół i w grube paski. Rozgrzej na dużej głębokiej patelni 3 duże łyżki oliwy z oliwek. Dodaj wszystkie warzywa, małą łyżkę soli i pół małej łyżki świeżo zmielonego pieprzu. mieszaj co jakiś czas, aż zmiękną. Wtedy dodaj 1/2 szklanki wody i śmietankę. Całość wymieszaj i duś dalej na średnim ogniu. Spróbuj czy nie trzeba doprawić potrawki.
Królika podziel na części - tutaj znajdziesz wskazówki. Następnie oprósz go solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzej 3 duże łyżki oliwy z oliwek. Obsmaż królika, porcja po porcji na złoto i przełóż do duszących się warzyw. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia przez min. 20 minut.
Do wrzącej osolonej wody wrzuć gnocchi i ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Zajmie to ok. 3 minuty, więc zrób to jak królik będzie gotowy. Następnie wyłóż królika z warzywami oraz gnocchi na talerz. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz