Warzywa duszone z kiełbasą ze świeżymi listkami bazylii
Dla 4 osób przygotuj:
1 pęto ulubionej kiełbasy
1 średnią cukinię
po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
1 por
1 garść świeżych listków bazylii
2 ząbki czosnku
6 średniej wielkości pomidorów
4 duże łyżki oliwy z oliwek
1 małą łyżkę soli
świeżo mielony pieprz
Wszystkie warzywa i kiełbasę potnij w grubą kostkę. Czosnek pokrój w drobniutką kosteczkę. Na rozgrzaną, dużą, głęboką patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj por i kiełbasę. Następnie wymieszaj. Po 3 minutach dodaj paprykę i wymieszaj. Po kolejnych 3 minutach dodaj pomidory i cukinię. Całość dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj . Duś na średnim ogniu przez 10 minut. Na koniec posyp całość świeżymi listkami bazylii i podaj ze świeżym pieczywem lub ryżem. Smacznego!
Lubię takie kolorowe jednogary, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuń