Jajka sadzone na szynce szwarcwaldzkiej pod żółtym serem i rukolą
Dobrze jest zacząć dzień pożywnym i smacznym śniadaniem. Jeszcze lepiej jest, gdy to śniadanie można łatwo i szybko przyrządzić. I takie są właśnie jajka sadzone na szynce szwarcwaldzkiej. Gorąco polecam!
Dla 2 głodnych osób przygotuj:
5 jajek
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 garść rukoli
2 plasterki żółtego sera
pieprz
Wstaw patelnię na palnik z dużym ogniem. Na jeszcze zimnej patelni ułóż plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Wbij na nie jajka i przypraw je świeżo mielonym pieprzem. Nie używaj soli, ponieważ szynka jest bardzo słona.
Żółty ser pokrój w paseczki posyp jajka. Przykryj patelnię na ok. 3 minuty. Jajka powinny być "na miękko", a białko powinno być ścięte (białe, nieprzeźroczyste), jeśli jest jeszcze płynne, przykryj patelnię i odczekaj, aż białko się zetnie. Wtedy posyp je rukolą i podawaj. Smacznego!
Świetne i pożywne śniadanie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWłaśnie wpadłem na podobny pomysł i sprawdzam w necie czy istnieje coś podobnego. Ja posadziłem jajka na szynce szwardzwaldzkiej i chorizo. Dodałem kilka plastrów camembert'a i pomidorów. Starłem na to odrobinę cheddearu i posypałem rukolą. Polecam.
OdpowiedzUsuń