Cuba libre z limoncello i brązowym cukrem
Tłusty czwartek to wspaniały początek ostatków. Czas więc wznieść toast za karnawał 2014 i hucznie go pożegnać. Mamy czas do środy! Dziś wspaniały aperitif, doskonały na tę okazję, oparty na klasycznym cuba libre (cola+rum+limonka). Dodałam do podstawowego składu limoncello, a kieliszek obtoczyłam w brązowym cukrze. Efekt zdecydowanie godny polecenia!
Na 1 drinka przygotuj:
ok. 50 ml ciemnego rumu
ok. 30 ml limoncello
1/2 szklanki coli
sok z 1/2 limonki
2 plasterki limonki
2 kostki lodu
1 garść brązowego cukru
Cukier wsyp do miseczki. Limonkę przetnij na pół, ukrój 2 plasterki. jeden plasterek przetnij do połowy, nałóż na rant szklanki (jak na zdjęciu wyżej) i przejedź nim wokół szklanki. Zdejmij limokę, kieliszek odwróć do góry dnem i wstaw do miseczki z cukrem, tak aby postał cukrowy rancik.
Do kieliszka wlej colę, rum, limoncello i sok z limonki, wymieszaj dodaj lód i plasterki limonki. Oczywiście proporcje rumu i coli zależą od gustu i pory dnia. Na zdrowie!
Mniam - poproszę jednego z dostawą do domu! :D
OdpowiedzUsuń