Udziec wołowy duszony w ratatui z bakłażana, cukinii, papryki i pomidorów
Dla 6 osób przygotuj:
0,5 kg udźca wołowego (możesz go zastąpić innym mięsem np. karkówką wieprzową)
1 bakłażan
1 cukinię
1 czerwoną cebulę
1 łodygę selera naciowego
1 czerwoną paprykę
5 ząbków czosnku
2 szklanki passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
1 słoik suszonych pomidorów
1 małą łyżkę cukru
1 małą łyżkę szałwii,
1 małą łyżkę tymianku
1 małą łyżkę rozmarynu
1 garść zielonej pietruszki
1 małą łyżkę soku z cytryny
1 małą szczyptę pieprzu cayenne
sól i pieprz
7 łyżek oliwy z oliwek
5 woreczków ryżu jaśminowego
Zacznij od pokrojenia warzyw w kostkę. Seler naciowy i cebulę oraz 3 ząbki czosnku posiekaj najdrobniej, paprykę w kosteczkę o boku ok. 1/2 cm , a bakłażana i cukinię w kostkę o boku ok 2 cm.
Mięso pokrój w grubą kostkę o boku ok 4 cm. Rozgrzej dużą, głęboką patelnię, wlej na nią 5 dużych łyżek oliwy z oliwek. Dodaj Cebulę, czosnek, seler naciowy, rozmaryn, szałwię i tymianek, całość mieszaj aż cebulka się zeszkli. Wtedy dodaj mięso. Dopraw całość 1 małą łyżką soli i 1 małą łyżką pieprzu.
Obsmaż mięso na złoto, następnie dodaj paprykę i wymieszaj. Po 2 minutach dodaj bakłażana i 2 duże łyżki oliwy z oliwek, całość wymieszaj.
Przez następne 10 minut duś warzywa z mięsem na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj passatę pomidorową, małą łyżkę cukru, małą łyżkę soku z cytryny i szczyptę pieprzu cayenne oraz drobno pokrojone suszone pomidory i drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na koniec dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem 45 minut. Jeśli nie masz wystarczająco dużej pokrywki możesz przykryć patelnię folią aluminiową (tak jak ja). W tym czasie ugotuj ryż, tak aby był gotowy w tym samym czasie co ratatuja z wołowiną. Na koniec sprawdź czy nie trzeba doprawić solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki od razu, lub odgrzej kiedy chcesz. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz