Penne w suszonych pomidorach, czosnku i cheddarem ze świeżą rukolą i chrupiącym serrano
To przepyszne danie przygotujesz w 15 minut, nawet jeśli masz dwie lewe ręce do gotowania, i zaufaj mi nikt w to nie uwierzy, bo jest naprawdę rewelacyjne i wygląda wspaniale! Makaron penne w aromatycznym pesto z suszonych pomidorów, cheddara i czosnku, świeża, orzechowa w smaku rukola i chrupiąca szynka serrano nadająca ton całemu daniu. Po prostu doskonałość. Gorąco polecam!
Dla dwóch osób przygotuj:
1 słoik suszonych pomidorów w oleju
6 plastrów długodojrzewającej szynki serrano
kawałek sera cheddar wielkości ok. 5x5 cm
2 garści rukoli
1 opakowanie ulubionego makaronu
2 ząbki czosnku
1 mała łyżka soli gruboziarnistej
1 duża łyżka soli
ok.10 piórek wyciętych sera cheddar
2 duże łyżki oliwy z oliwek
Nastaw na makaron duży garnek wody z 1 dużą łyżką soli i ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Wrzuć do miksera suszone pomidory wraz z całą zawartością słoika, czosnek, sól i pokrojony w drobną kostkę ser cheddar. Całość zmiel na niezbyt gładką masę.
Odcedź ugotowany makaron pozostawiając na dnie odrobinę wody, ok. 4 duże łyżki. Do garnka z resztą wody i makaronem dodaj przygotowane w mikserze pesto i całość wymieszaj. Pozostaw makaron na małym ogniu. W tym czasie rozgrzej patelnię, wlej na nią 2 duże łyżki oliwy z oliwek, wrzuć na nią pokrojoną w paseczki szynkę serrano i smaż aż się zrumieni i pokarbuje.
Makaron w pesto wyłóż na głęboki talerz, na środku ułóż garść umytej i osuszonej rukoli. Z wierzchu posyp chrupiącą szynką serrano i piórkami sera cheddar. Smacznego!
mniaaam :)
OdpowiedzUsuń