Domowe fondue czekoladowe z owocami
Zbliżają się walentynki, powoli zaczynamy myśleć co przygotować dla bliskiej osoby. Dziś przedstawiam Wam bardzo apetyczne i efektowne, a zarazem niezwykle proste w przygotowaniu (5 do 10 minut) domowe fondue czekoladowe z białej, mlecznej i deserowej czekolady. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych sprzętów, wystarczą miseczki i gorąca woda. Do tego butelka schłodzonego wina musującego (proponuję prosecco) świece i romantyczny nastrój gwarantowany. Gorąco polecam!
Dla 2 osób przygotuj:
1/2 tabliczki białej czekolady
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki deserowej czekolady
2 mandarynki
1 garść truskawek
1 garść borówek amerykańskich
1 kiwi
1 garść winogron
Owoce umyj i osusz. Truskawki potnij na ćwiartki, kiwi obierz ze skórki i pokrój w słupki, mandarynkę okrój nożem ze skórki oraz albedo (białej skórki), następnie pokrój na plasterki. Ponabijaj owoce na wykałaczki, tak aby było łatwo zanurzać je w czekoladzie.
Przygotuj miseczki na czekoladę. Potrzebujesz 3 małe miseczki i 3 troszkę większe, ważne żeby można było włożyć mniejszą do większej, tak aby ta pierwsza nie dotykała dna. Cała sztuczka z domowym fondue czekoladowym polega na tym, że do większej miseczki wlewasz wrzątek, a mniejszą z czekoladą kładziesz na wierzchu. Czekolada się roztapia i wystarczająco długo pozostaje w tym stanie.
Czekoladę potnij na drobne kosteczki. Każdy rodzaj przełóż do osobnej miseczki. Do większych miseczek wlej wrzątek i ułóż na nich miseczki z czekoladą. Po ok. 1 minucie czekolada sama się rozpuści, możesz ją wtedy wymieszać.
Podawaj od razu. Możesz dowolnie modyfikować smak czekolady dodając do niej różnych przypraw. Na przykład do deserowej czekolady możesz dodać soli gruboziarnistej, do mlecznej płatków chilli, a do białej odrobinę cynamonu. Oprócz owoców możesz również zanurzać w czekoladzie orzechy, kruche ciasteczka i co tylko przyjdzie Ci do głowy. Czas otwierać szampana i zapalić świece. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz