niedziela, 9 lutego 2014

Nadziane pieczarki

Pieczarki faszerowane rukolą i pancettą zapieczone pod długo dojrzewającym cheddarem 


Przyszedł wieczór, moja kochana córcia zasnęła, a my postanowiliśmy otworzyć butelkę czerwonego wina. I jak zwykle w takich przypadkach potrzebna była przyjemna przekąska. Tak właśnie powstał przepis na pieczarki faszerowane rukolą z długo dojrzewającym włoskim boczkiem wieprzowym z rukolą i czosnkiem pod pierzynką z dojrzewającego cheddara. No i wyszło przepysznie, gorąco polecam!






\















Dla 2 osób przygotuj:

10 pieczarek bez nóżek
1 ząbek czosnku
1 dużą garść rukoli
1 dużą garść startego długo dojrzewającego cheddara
6 plasterków pancetty (włoskiego, długo dojrzewającego boczku wieprzowego)
3 duże łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz






















Potnij pancettę w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, wlej na nią 2 duże łyżki oliwy z oliwek i dodaj pokrojony boczek i czosnek. Wymieszaj, po 1 minucie dodaj rukolę. Dopraw całość małą szczyptą soli i pieprzu, całość wymieszaj. Gdy rukola opadnie dodaj 2 duże łyżki startego cheddara i wymieszaj.

 

 


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni w opcji góra-dół. Pieczarki oczyść wilgotnym ręcznikiem papierowym. Poobcinaj spody pieczarek, aby łatwiej można było nałożyć farsz. Następnie skrop delikatnie pieczarki oliwą z oliwek i dopraw je solą i pieprzem (ostrożnie z solą, bo pancetta jest bardzo słona). Wstaw pieczarki do piekarnika.



Po 5 minutach nałóż farsz na pieczarki. Następnie na wierzchu ułóż starty ser cheddar. Piecz jeszcze przez 5 minut.

 


Gotowe pieczarki wyłóż na talerz, możesz podać je z paluszkami grissini lub ze świeżą bagietką. Rewelacyjnie pasują do czerwonego wytrawnego wina , my wybraliśmy hiszpańskie tempranillo z nutą cabernet sauvignon - wspaniały zestaw. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna