wtorek, 4 lutego 2014

Łosoś w pomarańczach

Łosoś w pomarańczach, czosnku i oliwie z oliwek z jogurtowym dipem, młodymi ziemniaczkami i sałatą rzymską z pomarańczami i orzechami włoskimi 


Wspaniały, soczysty łosoś, pełny aromatów pomarańczy, czosnku i doskonałej oliwy z oliwek w towarzystwie kremowych młodych ziemniaczków, orzeźwiającej sałatki i jogurtowego dipu . Pokochałam to danie odkąd zakiełkowało w mojej głowie. Chrupiąca skórka, ponętne zapachy, przenikające się smaki i tekstury, w skrócie - raj dla podniebienia! Danie proste, zdrowe i przepyszne, polecam!




















Dla 2 osób przygotuj:

1 gruby filet łososia o długości ok. 30 cm
1 sałata rzymska baby
2 pomarańcze
1 garść orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
10 młodych ziemniaczków
1 pęczek koperku
1 filiżanka greckiego jogurtu
1 mała łyżka miodu
1 mała łyżka octu jabłkowego
3/4 szklanki oliwy z oliwek
1 małą łyżkę soku z cytryny
1 szczyptę cukru





















Ziemniaki dokładnie umyj i wstaw do gotowania w osolonej wodzie. Łososia umyj, osusz i włóż do miski. Dodaj drobno posiekany 1 ząbek czosnku i 1/3 przygotowanej oliwy z oliwek. Pomarańczę grubo obierz ze skórki i wytnij jej cząstki (jak na zdjęciu poniżej).

 


Cząstki pomarańczy odłóż do miseczki, przydadzą się do sałatki, a sok z pozostałej części pomarańczy wyciśnij do miski z łososiem. Następnie dodaj do niej 1 małą łyżkę świeżo mielonego pieprzu i natrzyj rybę marynatą. Odstaw na bok.

Grecki jogurt wymieszaj z drobno posiekanym 1 ząbkiem czosnku, i połową koperku (drobno posiekanego). Dopraw 1 małą łyżką soku z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Dip gotowy.





Na rozgrzaną patelnię wrzuć garść orzechów włoskich i upraż je na złoto. Umyj i osusz sałatę rzymską, następnie podrzyj ją na małe kawałki. Wyłóż ją na półmisku, posyp cząstkami pomarańczy i ostudzonymi orzechami włoskimi. Przygotuj dressing mieszając trzepaczką  miód, ocet i 1/3 oliwy z oliwek. Polej sałatkę dressingiem przed samym podaniem.







Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Następnie rozgrzej mocno patelnię, wlej na nią resztę oliwy z oliwek i ułóż łososia skórką do dołu. Obsmaż rybkę z obu stron na złoto (ok 1 min na stronę) i przełóż ją w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu) do piekarnika. Polej łososia marynatą, która została w misce i piecz go przez ok 12-15  minut. Przed wyjęciem z piekarnika, rozchyl mięso ryby nożem i sprawdź czy nie nie jest w środku surowy, jeśli jest w środku w kolorze surowego łososia piecz rybę przez kolejne 5 minut. Ważne, żeby łososia nie przepiec, bo będzie suchy i wiórowaty. Powinien być soczysty i mięciutki.




Wyłóż na stół sałatkę, jogurtowy dip, łososia i ziemniaczki, czas na ucztę. Świetnie będzie tu pasowało schłodzone białe wytrawne wino sauvignon blanc. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna