piątek, 7 lutego 2014

Karkóweczka na ostro z nachosami

Ragout z karkówki wieprzowej, czerwonej papryki, kopru włoskiego, cukinii i pomidorów z chilli


Pyszne, rozpływające się w ustach mięsko w pikantnym sosie z chrupiącymi warzywami. Rewelacja! A do tego ciepłe nachosy w pierzynce z roztopionego żółtego sera. Czyż to nie wspaniały początek weekendu?!



Dla 4 osób przygotuj:

1/2 kg karkówki
1 puszkę krojonych pomidorów
1 szklankę przecieru pomidorowego
1 czerwoną paprykę
1 łodygę selera naciowego
2 małe młode cukinie
1 czerwoną cebulę
1 koper włoski (fenkuł)
1 pęczek natki pietruszki (jak lubisz to kolendry)
1/2 małej łyżki cukru
3 ząbki czosnku
1 małą łyżkę tymianku
1 małą łyżkę soku z limonki
4 garści nachosów
1 garść startego żółtego sera
4 duże łyżki oliwy z oliwek
1 szczypta płatków chilli


Zacznij od pocięcia karkówki w grubą kostkę ( o boku ok 3 cm). Cebulę potnij w piórka, cukinię w talarki, paprykę i fenkuł w grubą kostkę, seler naciowy i czosnek w drobną kostkę.

Rozgrzej patelnię wlej na nią 4 duże łyżki oliwy z oliwek, dodaj mięso, czosnek i tymianek. Obsmaż mięso na złoto. 

 

Następnie dodaj seler naciowy, cebulę, paprykę i koper włoski, całość wymieszaj. Po 3 minutach dodaj cukinię, przecier pomidorowy i krojone pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki, cukrem i papryczką chilli (jeśli nie przepadasz za ostrym jedzenie, wystarczy malutka szczypta).

Duś całość przez minimum 30 minut. Przed podaniem nachosy obsypane żółtym serem włóż w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut . Posiekaj pietruszkę (lub kolendrę w zależności co wolisz). Gotowe ragout podawaj oprószone pietruszką z ciepłymi nachosami z roztopionym serem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna