Kanapeczki koktajlowe z chleba razowego z wędzonym łososiem i kremowym serkiem chrzanowym na świeżej rukoli
Bardzo smaczne i efektowne kanapeczki. Sprawdzają się jako przystawka na przyjęciu, jako wieczorna przekąska do białego wytrawnego wina lub jako wykwintne śniadanie. Aromatyczny łosoś, orzechowa rukola, pikantny i kremowy serek chrzanowy oraz świeże pełnoziarniste pieczywo, pysznie, łatwo i zdrowo. Gorąco polecam!
Dla 1 osoby przygotuj:
2 kromki chleba razowego z foremki (ja wybrałam ze słonecznikiem)
1 czubatą dużą łyżkę kremowego serka chrzanowego
1 garść rukoli
ok. 5 plasterków wędzonego łososia
świeżo mielony pieprz
1 małą łyżkę oliwy z oliwek
Kromeczki pokrój na ćwiartki, każdą posmaruj chrzanowym serkiem. Następnie na pierwszej ułóż łososia, na nim kolejną kromeczkę serkiem do dołu i posmaruj ją z wierzchu serkiem. Na wierzchu połóż łososia i tak jeszcze dwa razy. Po złożeniu obu wieżyczek ułóż je na rukoli, pokrop delikatnie oliwą i przypraw świeżo mielonym pieprzem. Kanapeczki bardzo wygodnie się je, oddzielając pojedyncze warstwy, uwielbiam je! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz