Krem z pieczonej papryki
Absolutnie rewelacyjny, bogaty w smaku i niezwykle aromatyczny. Musicie koniecznie spróbować kremu z pieczonej papryki, czosnku, cebuli i rozmarynu. W ustach dosłownie wybucha bogactwem smaku. Słodka, pikantna i aromatyczna. Dla mnie najlepsza zupa na świecie! Pycha!
Na 1,5 l zupy przygotuj:
5 czerwonych papryk
1 cebulę
1 główkę czosnku
1 gałązkę rozmarynu
1 dużą łyżkę soli gruboziarnistej
1 szczyptę pieprzu cayenne
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 małą łyżkę świeżo mielonego pieprzu
1 l bulionu drobiowego
Do głębokiego naczynia do pieczenia włóż paprykę, przekrojoną na pół, nieobraną główkę czosnku, obraną, pokrojoną na ćwiartki cebulę i rozmaryn. Całość polej oliwą z oliwek (zostaw troszkę, do dekoracji zupy), dopraw solą i pieprzem. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika w opcji góra-dół na 1 godzinę. Po 30 minutach pieczenia, obróć paprykę na drugą stronę.
Po upływie godziny pieczenia, przestaw piekarnik na opcję termoobieg z grillem i piecz jeszcze po 10 minut z obu stron papryki. Następnie przykryj naczynie folią aluminiową i odstaw do wystygnięcia. Będzie dużo łatwiej obrać paprykę ze skórki.
Gdy papryka ostygnie obierz ją ze skórki, usuń gniazdo nasienne i przełóż do garnka. Wyciśnij do niego
upieczony czosnek, cebulę i płyn który zebrał się w naczyniu do pieczenia. Całość zagotuj, dodaj 1 litr bulionu drobiowego (lub warzywnego, jeśli wolisz). Następnie całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem cayenne i czarnym pieprzem. Przed podaniem udekoruj krem z pieczonej papryki młodymi gałązkami rozmarynu, świeżo mielonym pieprzem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Zupa wyśmienicie smakuje ze świeżymi grzaneczkami. Smacznego!
Mmm, wygląda wspaniale :) Musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńZupka wygląda super :)
OdpowiedzUsuńProsimy o przepis na sushi (dla początkujących) w najbliższym czasie :)
:) dziękuję bardzo za pochwały, nad sushi pomyślę :)
OdpowiedzUsuń