Polędwiczka wieprzowa marynowana w czerwonym pieprzu, rozmarynie i czosnku w aromatycznym sosie z młodymi ziemniaczkami, świeżą sałatką z rukoli, suszonej żurawiny i parmezanu
Znakomita, soczysta, pachnąca rozmarynem i cudownym czerwonym pieprzem polędwiczka wieprzowa z doskonałym kremowym sosem, młodymi ziemniaczkami i świeżą sałatką. Tak prezentował się nasz wczorajszy obiad i zdecydowanie Wam go polecam. Pyszności!
Dla 2 osób przygotuj:
1 polędwiczkę wieprzową
3 duże łyżki czerwonego pieprzu
2 gałązki rozmarynu
2 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 dużą łyżkę octu jabłkowego
1 dużą łyżkę syropu malinowego
10 młodych ziemniaczków
2 garści rukoli
2 duże łyżki suszonej żurawiny
1 garść piórek parmezanu
2 duże łyżki startego parmezanu
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 małą szalotkę
sól
Zacznij od zamarynowania mięsa. Porwij rozmaryn na mniejsze gałązki, rozetrzyj go w rękach, aby puścił olejki i dodaj go do mięsa. 2 duże łyżki czerwonego pieprzu rozetrzyj w moździerzu i dodaj do polędwiczki. Czosnek obierz, pokrój na plasterki i również dołóż go do mięsa. Dodaj 1/4 szklanki oliwy z oliwek i dokładnie wymasuj polędwiczkę dodanymi wcześniej przyprawami. Odstaw mięso na minimum 1 godzinę do lodówki.
Wyjmij polędwiczkę z lodówki i odstaw na bok aby nabrała temperatury otoczenia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w opcji góra-dół. Zacznij gotować ziemniaki w osolonej wodzie.
Przygotuj sos. Szalotkę potnij na drobną kosteczkę, rozgrzej mały rondelek, wlej do niego 1 dużą łyżkę oliwy z oliwek. Gdy cebulka się zeszkli dodaj 1 dużą łyżkę czerwonego pieprzu w całości i 1/3 szklanki śmietanki. Dopraw solą i 2 dużymi łyżkami startego parmezanu. Odstaw na bok.
Rukolę umyj i osusz. Przygotuj piórka parmezanu wycinając je obieraczką do warzyw. Następnie wlej do małej miseczki 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 dużą łyżkę syropu malinowego, całość wymieszaj - dressing do sałatki gotowy.
Rozgrzej patelnię, połóż na niej polędwiczkę i obsmaż ją na złoto z każdej strony. Następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego, zalej marynata z ziołami pozostałymi w misce i włóż do piekarnika na 20 minut, w połowie czasu pieczenia obróć ją na drugą stronę. Po tym czasie wyjmij polędwiczkę z piekarnika i połóż na desce aby odpoczęła na 10 minut. W tym czasie wymieszaj rukolę i żurawinę z dressingiem, ułóż na talerzach i posyp piórkami parmezanu. Obok ułóż młode ziemniaczki. Podgrzej sos. Polędwiczkę potnij na plasterki ułóż na talerzu i polej sosem. Smacznego!
Przepadam za takimi wykwintnymi potrawami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń:) dziękuję bardzo
OdpowiedzUsuń