poniedziałek, 10 lutego 2014

Wiosenna zupa z młodej kalarepy

Aromatyczna zupa z młodej kalarepy, boczku, koperku i kolorowego pieprzu


Za oknem wiosna, słoneczko miło przygrzewa, a ja natknęłam się w sklepie na młodą kalarepkę. Od razu pomyślałam o mojej ulubionej wiosennej zupie. Słodka kalarepa, aromatyczny koperek i kolorowy pieprz oraz konkretny wędzony boczek, to naprawdę świetna kompozycja. Gorąco zachęcam do jej wypróbowania, bo jest przepyszna!





















Na 1,5 l zupy przygotuj:

5 kalarep
1 pęczek koperku
1 dużą łyżkę ziaren kolorowego pieprzu
1 dużą garść pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
1 dużą łyżkę oliwy z oliwek
1 l bulionu 
1 dużą cebulę
2 duże łyżki 18% kwaśnej śmietany 





















Kalarepę obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej duży garnek, wlej do niego oliwę z oliwek i dodaj boczek oraz cebulę. Całość mieszaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj pokrojoną kalarepkę. Koperek potnij drobno, łodygi dodaj do garnka, resztę koperku odłóż na później. Całość wymieszaj.




















Po ok. 3 minutach dodaj bulion, wymieszaj i duś zupę na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie dodaj posiekany koperek i rozdrobniony kolorowy pieprz. Odlej do głębokiej miski 2 szklanki zupy z kalarepą i boczkiem i zmiksuj blenderem, następnie wlej krem z powrotem do zupy. Do tej samej miski wlej 1 szklankę zupy i dodaj do niej śmietanę, dokładnie wymieszaj trzepaczką i przelej całość z powrotem do garnka. Zupę podawaj gorącą ze świeżym pieczywem. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Szkoda, że do wiosny jeszcze tak daleko, ale z taką zupą łatwiej przeczekać. Bardzo lubię kalarepkę i zupy z niej.

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna