środa, 26 lutego 2014

Caprese z fetą i pesto z pietruszki

Słodkie pomidory z serem feta i pesto z zielonej pietruszki, czosnku i orzechów nerkowca na chrupiących grzaneczkach


Na początek weekendu proponuję świetną przystawkę na imprezę. Świeże soczyste pomidory przekładane słoną, kremową fetą z dodatkiem pesto z natki pietruszki, czosnku, orzechów nerkowca i oliwy z oliwek. Do tego chrupiące grzaneczki i świeże listki bazylii. Pychota! Przygotujesz je w 15 minut. Będziecie zachwyceni!



















Na jeden półmisek przygotuj:

5 średnich pomidorów
1 opakowanie kremowego sera feta

na pesto przygotuj:
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 garść orzechów nerkowca
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
1 szczyptę soli
1 szczyptę pieprzu

1 bagietkę
1 garść listków świeżej bazylii
2 duże łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz

Pomidory i fetę pokrój na plasterki o tej samej grubości. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni. Bagietkę pokrój na kromeczki, każdą skrop oliwą i upiecz je na złoto (ok 8 minut wystarczy, moje trzymałam troszkę dłużej i się spiekły).  Przygotuj pesto. Do blendera wrzuć natkę pietruszki, czosnek, 5 dużych łyżek oliwy z oliwek i orzechy nerkowca. Całość zmiel na niezbyt gładką pastę.

 


Na talerzu ułóż pomidory na zmianę z serem feta. Na wierzchu wyłóż pesto z pietruszki. Wokół ułóż złote grzaneczki. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem i posyp listkami bazylii. Przekąska jest bardzo wygodna do jedzenia, wystarczy nałożyć na grzaneczkę pomidorka, fetę i pesto, listek bazylii i będzie doskonale. Smacznego!

 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna