Makaron mio z indykiem, czerwoną papryką, pieczarki, porem, cukinią i orzechami nerkowca w azjatyckim stylu
Dziś czas na powiew z Azji. Pyszny, pikantny i aromatyczny makaron z chrupiącymi warzywami i orzechami nerkowca zawładnął moją kuchnią. Wystarczy wszystko drobno posiekać, wysmażyć w mocno rozgrzanym woku z azjatyckimi sosami, dodać makaron i pyszny stir-fry gotowy. Uwielbiam takie dania!
Dla 6 osób przygotuj:
2 opakowania makaronu mio
2 czerwone papryki ramiro
10 pieczarek
1 średnia cukinia
1 por
1/2 szklanki orzechów nerkowca
40 dag piersi indyka
10 dużych łyżek słodkiego sosu chilli
8 dużych łyżek ciemnego sosu sojowego
2 duże łyżki sosu ostrygowego
8 dużych łyżek sosu śliwkowego
1 limonkę
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku (dymki)
1 duża łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
8 dużych łyżek oleju z pestek winogron (może być słonecznikowy)
1 dużą łyżkę brązowego cukru
sól, pieprz
Zacznij od pocięcia wszystkich składników. Paprykę w krążki, cukinię w kostkę, pieczarki w słupki, por w paseczki, indyka w wąski paski. Rozgrzej woka lub dużą głęboką patelnię. Dodaj 4 duże łyżki oleju i wrzuć na nią warzywa, czosnek i imbir. Podczas smażenia dodaj 5 dużych łyżek słodkiego sosu chilli, 4 duże łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 łyżkę sosu ostrygowego i 4 duże łyżki sosu śliwkowego, sok z połowy limonki. Smaż przez chwilę i przełóż całość do miski.
Następnie do patelni wlej 4 duże łyżki oleju, dodaj indyka i orzechy nerkowca. Posyp całość brązowym cukrem i polej 3 dużymi łyżkami sosu sojowego oraz 4 dużymi łyżkami słodkiego sosu chilli. Smaż rzadko mieszając, tak aby cukier i sosy skarmelizowały się na indyku i orzechach nerkowca. Gotowe mięso przełóż do miski z wcześniej usmażonymi warzywami.
Do woka (patelni) wrzuć makaron i zalej go wrzątkiem, tak aby woda go przykryła. Gdy makaron będzie ugotowany, odcedź wodę. Dodaj usmażone warzywa i indyka z orzechami oraz sok z 1/2 limonki i resztę sosów: 1 dużą łyżkę słodkiego sosu chilli, 1 dużą łyżkę ciemnego sosu sojowego, 4 duże łyżki sosu śliwkowego i 1 dużą łyżkę sosu ostrygowego. Całość wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem (dymką) i gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz