wtorek, 25 marca 2014

Polędwiczki w śródziemnomorskim stylu

Polędwiczka wieprzowa pieczona z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i kaparami oraz świeża sałata i gnocchi w oliwie z oliwek, czosnku i parmezanie


Dzisiaj bardzo fajny przepis na wykwintny obiad, który przygotujesz w 40 minut bez względu na to czy przygotowujesz go dla 3 czy 12 osób. Polędwiczka jest bardzo delikatna, soczysta i aromatyczna za sprawą doskonałych śródziemnomorskich dodatków. Do tego gnocchi (kupisz gotowe w prawie każdym sklepie), włoska wersja kopytek,  podrasowana czosnkiem i oliwą z oliwek  i świeża sałata z orzeźwiającym dressingiem. Danie przepyszne, efektowne i niewymagające. Doskonałość!




















Dla 3 osób przygotuj:

1 polędwiczkę wieprzową
1 szklankę suszonych pomidorów w oleju
2 duże łyżki kaparów
1 szklankę czarnych oliwek
1 cebulę
1 opakowanie gotowych surowych gnocchi (500 g)
1 garść świeżo startego parmezanu
1 ząbek czosnku
3 garści świeżej sałaty podartej na małe kawałki (wybierz ulubioną)
1/4 szklanki i 8 dużych łyżek oliwy z oliwek
1 dużą łyżkę octu winnego
1 dużą łyżkę miodu wielokwiatowego
sól, pieprz


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w opcji góra-dół. Następnie rozgrzej patelnię, wlej na nią 4 duże łyżki oliwy z oliwek. Polędwiczkę przypraw solą i pieprzem, obsmaż z każdej strony na złoto i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj suszone pomidory z zalewą, oliwki, kapary i cebulę - obraną i pokrojoną w ósemki. Następnie wstaw naczynie do piekarnika na 30 minut.




















Przygotuj dressing mieszając 1/4 szklanki oliwy z miodem, octem i świeżo mielonym pieprzem. Sałatę umyj, osusz i przełóż do miski. Nie polewaj sałaty zbyt wcześnie dressingiem, żeby nie zwiędła. Możesz postawić go w naczyniu obok, wtedy każdy sam będzie mógł użyć go tyle ile będzie chciał.




Gotowe, surowe gnocchi, gotuje się ok 1 minuty w osolonym wrzątku. Więc gdy mięso się upiecze, wyjmij je z piekarnika odstaw na bok, aby odpoczęło i dopiero wtedy wrzuć kluski do wrzątku. Zaraz po tym, gdy wypłyną na wierzch wody, odcedź je na sitku. Do garnka, w którym się gotowały wlej 4 łyżki oliwy z oliwek i drobno posiekany czosnek, wrzuć gnocchi z powrotem i podsmaż przez minutę. Przełóż  kluskii do miski i oprósz garścią parmezanu.

Polędwiczkę potnij na plastry o grubości ok 2 cm, dodaj pomidory, oliwki, kapary i cebule z którymi się piekły. Całość wyłóż na stół. Czas na ucztę. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna