niedziela, 1 grudnia 2013

Kaczka w azjatyckim stylu dla 4

Pierś kaczki w sosie teriyaki z imbirem, limonką i chilli


Teriyaki to japońska technika przyrządzania mięsa i ryb polegająca na marynowaniu go w specjalnym sosie. Teru oznacza błyszczeć i to właśnie wskazówka co do smaku potrawy. Sos teriyaki składa się głównie z sosu sojowego i cukru lub miodu, który karmelizując się na potrawie powoduje owo błyszczenie. Dzisiejsza kaczka w sosie teriyaki jest oczywiście słodka, ale i kwaśna dzięki limonce oraz pikantna za sprawą imbiru i chilli. Mięso dzięki marynacie jest kruchutkie i rozpływa się w ustach. Świetnie komponuje się ze stri-fry z papryką, cukinią, marchewką, imbirem i liczi. Podałam wczoraj gościom taki zestaw na kolację i byli zachwyceni, więc i Wam polecam!



Na porcję dla 4 osób przygotuj:
4 piersi kaczki
1 dużą łyżkę startego świeżego imbiru
1 limonkę
1 szklankę sosu teriyaki
1/4 szklanki słodkiego sosu chilli
1 dużą łyżkę miodu
4 duże łyżki oleju o delikatnym smaku (ja użyłam z pestek winogron)
sół i pieprz

Kaczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Oddziel skórę od mięsa. Mięso potnij na 4 mm plasterki i włóż do miski, dodaj sos teriyaki. Odstaw mięso do lodówki na min. 1 godzinę.
Rozgrzej mocno wok lub głęboką patelnię, dodaj olej i wrzuć 1/3 mięsa i sosu, obsmaż szybko mięso i odłóż na bok do miski. Tak samo usmaż pozostałe dwie porcje. Wrzuć całe mięso i sos z powrotem na woka/patelnię. Następnie dodaj imbir, startą skórkę z 1/2 limonki, słodki sos chilli i miód.Dokładnie wymieszaj. Spróbuj, jeśli jest taka potrzeba dodaj soli i pieprzu.


Mięso dobrze jest od razu podać, ale jeśli nie masz takiej możliwości, jest równie dobre odgrzewane. Kaczka teriyaki świetnie smakuje z wspominanym wcześniej stir-fry, ale możesz ją podać z jaśminowym ryżem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna