sobota, 14 grudnia 2013

Świąteczne menu: malinowy grzaniec

Świąteczny grzaniec malinowy z wanilią, kardamonem i imbirem

Rodzinny obiad w święta to wręcz idealna okazja, żeby napić się grzanego wina. Malinowy, pachnący świętami grzaniec rozweseli i rozluźni towarzystwo. Przygotuj taki na powitanie gości w dużym naczyniu, a oni sami zajmą się resztą. Ty natomiast zyskasz trochę czasu na dokończenie przygotowań obiadu.





















Na 0,7 l czerwonego wytrawnego wina przygotuj:

1 paczkę mrożonych malin (300 g)
1 laskę wanilii
3 plasterki świeżego imbiru (1 dużą łyżkę)
4 owoce kardamonu (lub 1 małą łyżkę mielonego)
1 szczyptę cynamonu
2 goździki
1 dużą łyżkę miodu
4 duże łyżki brązowego cukru






















Wino wlej do garnka. Dodaj maliny, przekrojoną wzdłuż wanilię, lekko rozgniecione owoce kardamonu i pozostałe przyprawy oraz cukier i miód. Wymieszaj, zagotuj i podaj. Jeśli wolisz mocniejsze trunki polecam dodać kieliszek nalewki malinowej. Podawaj z malinami i łyżeczką. Na zdrowie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna