Sałata lodowa z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem z dressingiem czosnkowo-musztardowo-majonezowym
Mój młodszy brat odkąd pamiętam jada na obiad schabowe. Świątek, piątek czy niedziela - schabowe. A że kotlety pojawiają się na wielu stołach w porze obiadowej, polecam dziś sałatkę, która doskonale do nich pasuje. Jest chrupiąca, świeża, lekko pikantna, dla mnie super, brat też pochwalił.
Dla 4 osób przygotuj:
1/2 główki sałaty lodowej
1 pęczek rzodkiewki
1/2 zielonego ogórka
garść poszatkowanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 dużą łyżkę majonezu
1 dużą łyżkę kwaśnej śmietany
1 małą łyżkę musztardy
1 szczyptę soli
1 szczyptę cukru
1 szczyptę pieprzu
Sałatę podrzyj na małe kawałeczki, rzodkiewkę pokrój na plasterki, ogórka w kosteczkę. W miseczce wymieszaj musztardę, śmietanę, majonez, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz i cukier.
Sałatę wyłóż na półmisek, posyp rzodkiewką i ogórkiem. Następnie polej dressingiem i posyp szczypiorkiem. Sałatka będzie też świetna na kolację ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz