poniedziałek, 23 grudnia 2013

Świąteczne menu: warzywne dodatki do dania głównego

Pieczone warzywa w czosnku i oliwie z oliwek
Buraczki w miodzie, rozmarynie i occie balsamicznym
Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem


Przez cały miesiąc publikowałam pojedyncze przepisy na świąteczne przyjęcie, dziś ostanie trzy przepisy, na wyborne i łatwe w przygotowaniu dodatki warzywne do Dania głównego. Buraczki w miodzie z octem balsamicznym i rozmarynem pięknie błyszczą i wyśmienicie smakują, są kwaśne, słodkie i aromatyczne.  Pieczone warzywa to doskonały dodatek i do mięs i do ryb, smaki poszczególnych składników przenikają się tworząc niepowtarzalne aromaty, tekstury i smaki - są naprawdę wspaniałe. Pieczonych ziemniaczków z czosnkiem i rozmarynem nie trzeba reklamować, są po prostu pyszne.



Pieczone warzywa w czosnku i oliwie z oliwek

Na 1 półmisek przygotuj:

4 marchewki
2 pietruszki
1 cukinię
1 bakłażan
2 czerwone cebule
1 por
1 duży burak
2 ząbki czosnku
1 łodygę selera naciowego
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz

Obierz Marchewkę, pietruszkę, cebulę, buraka i czosnek. Marchewkę potnij w plasterki (ok. 2 mm), pietruszkę w plasterki (ok.2 mm), a potem w paski, cebulę w piórka, bakłażan w kostki (ok. 2 x 2 cm). Cukinię przekrój na pół, wydrąż nasiona,a resztę potnij w plasterki (ok. 1 cm). Por przetnij na pół i potnij w poprzek włókien na paski o grubości ok. 1 cm. Buraka pokrój w cienkie plasterki (ok.2 mm) i potnij w paski.
Wszystkie warzywa włóż do dużego naczynia żaroodpornego, dodaj drobno posiekany czosnek, oliwę małą łyżkę soli i 1/2 małej łyżki pieprzu. Wszystko wymieszaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w opcji góra-dół na 1,5 godziny. Mieszaj warzywa co ok. 20 minut. Możesz przygotować je dzień wcześniej, odstawić w zimne miejsce, a następnego dnia podgrzać warzywa w piekarniku - wystarczy 15 minut w  200 stopniach (w opcji piekarnika góra-dół). 






Buraczki w miodzie, rozmarynie i occie balsamicznym


Na 1 półmisek przygotuj: 

5 słoiczków marynowanych buraków ćwikłowych w kształcie małych kuleczek
2 duże łyżki miodu
2 duże łyżki suszonego rozmarynu (może być świeży)
1/3 szklanki octu balsamicznego
2 duże łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz

Odsącz buraczki z zalewy. Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę z oliwek, dodaj rozmaryn. Następnie dodaj buraczki, ocet i miód, wszystko mieszaj, aż miód zacznie się pienić. odczekaj jeszcze minutę i gotowe. Na koniec dopraw całość świeżo mielonym pieprzem. Buraczki, możesz przygotować dzień wcześniej i odgrzać przed podaniem. Wszyscy się nimi zachwycą.























Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem


Na 2 półmiski przygotuj:

2,5 kg młodych ziemniaczków 
3 ząbki czosnku
1 dużą łyżkę rozmarynu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Umyte ziemniaki wrzuć do osolonej wody, zagotuj. Odczekaj 15 minut i je odcedź. Następnie, przekrój każdego ziemniaka na pół. Wrzuć wszystkie do naczynia żaroodpornego, dodaj drobno posiekany czosnek, oliwę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w opcji z termoobiegiem na 20 minut (po 10 minutach poobracaj ziemniaczki na druga stronę). Podawaj gorące.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna