czwartek, 12 grudnia 2013

Włoska klasyka dla 2

Spaghetti carbonara


Jeśli chce zjeść coś bardzo szybkiego i konkretnego, właściwie bez zastanawiania się, zabieram się za spaghetti carbonara. Sos przygotowuję w około 5 minut, potem czekam na makaron i już. Przepis cudowny na każdy nastrój i pogodę. Polecam moją wersję spaghetti carbonara wszystkim zabieganym!


Dla 2 osób przygotuj:

1/2 paczki makaronu spaghetti
2 garści startego parmezanu
2 garści wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
2 szalotki
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% (do zup i sosów)
1 garść natki pietruszki
3 duże łyżki oliwy z oliwek
1 żółtko jajka


Makaron wstaw do gotowania wg przepisu na opakowaniu. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj szalotki i boczek, wymieszaj. Gdy szalotka się zeszkli, a boczek lekko zrumieni dodaj śmietankę i 1 garść parmezanu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sprawdź czy trzeba dodać soli. Uwaga, wędzony boczek i parmezan są słone, więc może nie trzeba będzie w ogóle solić. Jeśli sos jest za słony dodaj więcej śmietanki. Gdy makaron będzie gotowy odcedź go i wrzuć do sosu, wymieszaj dodaj żółtko jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Nałóż makaron na talerze, dopraw świeżo mielonym pieprzem, posyp parmezanem i pietruszką. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna