poniedziałek, 2 grudnia 2013

Sałatka z indykiem, melonem i rukolą

Soczysty indyk na rukoli z melonem, oprószony parmezanem i orzechami pinii

Dziś na moim stole świeża, soczysta, chrupiąca i aromatyczna kompozycja rukoli, melona, indyka, orzechów pinii i parmezanu. Muszę przyznać, że to moja ulubiona sałatka. Opiera się na świeżych produktach dobrej jakości i to właściwie cała tajemnica. Nie wymaga zbyt wiele zachodu, a efekt jest rewelacyjny. Po prostu ją uwielbiam!


Na porcję dla 4 osób przygotuj:

1 opakowanie rukoli (ok 4 duże garści)
1 melon guadalupe
1 pierś indyka (średniej wielkości)
20 płatków parmezanu
1 duża garść orzechów pinii
1/2 szklanki i 3 duże łyżki oliwy z oliwek
1 duża czubata łyżka gęstego miodu
1 duża łyżka octu z białych winogron (lub innego jaki lubisz)
sól, pieprz
1 świeża bagietka

Indyka umyj i osusz, potnij na plasterki o grubości 2 cm i szerokości ok 5 cm. Mięso włóż do miski, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, dużą szczyptę pieprzu i trochę mniejszą soli, wymieszaj i odstaw na bok.
Melona obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń nasiona. Owoc potnij na cząstki. Rukolę umyj i dokładnie osusz. Przygotuj piórka parmezanu, najłatwiej zrobisz to obieraczką do warzyw.
Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż indyka. Każdy kawałek grilluj po 3 minuty z obu stron po dwa razy. Gotowe mięso odłóż na talerz. Orzechy pinii upraż na suchej patelni, tak aby nabrały złotego koloru. Przygotuj dressing. Do 1/2 szklanki oliwy dodaj miód, ocet i szczyptę pieprzu, dokładnie wymieszaj aby powstał aksamitny, gęsty sos. Rukolę wyłóż na talerz, dodaj indyka, cząstki melona, piórka parmezanu i orzechy pinii. Całość polej dressingiem. Ze świeżą chrupiącą bagietką sałatka będzie smakowała doskonale. Smacznego!





2 komentarze:

Nowszy post Starszy post
Strona główna